"Profesionalni dizači ruku"

Predstavnici kantonalnih saveza (Bošnjaci) u Izvršnom odboru

"Profesionalni dizači ruku" · Riječ, dvije...

Adnan Beganović

Bruka! Fijasko! Poniženje! Na kraju je najmanje važno kako ćemo nazvati nastupe fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropko prvenstvo. Ko je kriv? Selektori? Vico Zeljković? Zvjezdan Misimović? Igrači? Pitanje je na koje će svako dati odgovor, no ne smijemo u svemu ovome zaboraviti ni šest članova Izvršnog odbora iz kantonalnih saveza koji zajedništvom mogu uticati na sve odluke bh. fudbalske vlade. 

Šest utakmica, isto toliko bodova i četiri kola prije kraja izgubljene šanse za plasman na Evropsko prvenstvo kroz kvalifikacije u nikada lakšoj grupi.

Faruk Hadžibegić je počeo kvalifikacije kao selektor, nakon četiri utakmice ga je naslijedio Meho Kodro. Igra očajna, kako kod Hadžibegića, tako i kod Kodre. No, da li su Hadžibegić i Kodro glavni krivci za srozavanje ugleda našeg reprezentativnog fudbala? Nisu i tačka.

Da li za srozovanje ugleda reprezentativnog fudbala odgovornost snosi prvi čovjek Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, Vico Zeljković? Da, jer je prvi čovjek, pa je samim tim najodgovorniji za sve pozitivno, a i negativno u bh. fudbalu?

No, ovaj put nećemo o Vici Zeljkoviću, pa ni o njegoj desnoj ruci Ivanu Beusu. Sigurni smo da ih loši rezultati našeg nacionalnog tima previše ne dotiču sve dok reprezentacije Srbije i Hrvatske sigurno plove prema smotri najboljih selekcija Starog kontinenta. I da li smo rekli nešto novo? Ne, jer realnost je da u dijelovima države iz kojih dolazi pomenuti dvojac i još sedam njihovih kolega, utakmice reprezentacije Bosne i Hercegovine se prate samo ukoliko u istom terminu ne igraju Hrvatska i Srbija.

Oglasi

Nažalost, to je naša realnost, pa upravo zbog toga i nećemo o njima, nego o "profesionalnim dizačima ruku" Ko su oni? Irfan Durić, Muhidin Raščić, Midhat Sarajčić, Azmir Husić, Muris Jabandžić i Fuad Čolpa. Šestorica članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza koji predstavljaju Fudbalske saveze kantona i koji bi trebali braniti interese Bosne i Hercegovine. A, da li ih brane? Sa izuzetkom Azmira Husića, koji je znao "progovoriti", pa i javno iskazati nezadovoljstvo pojedinim odlukama, dosad se nismo uvjerili u njihove dobre namjere.

Jednoglasno je donesena odluka o smjeni Ivayla Peteva ili ako hoćete o neprodužetku saradnje sa bugarskim stručnjakom. Jednoglasno je ukazano povjerenje Faruku Hadžibegiću, pa je zatim jednoglasno donesena odluka o njegovoj smjeni i na kraju jednoglasno je dato povjerenje Mehi Kodri? Profesionalni dizači ruku.

No, nije no to sve. Jednoglasno je prije petanestak godina donesena odluka da se selektori svih selekcija biraju po nacionalnom ključu, jednoglasno je nastavljena ta praksa i u mandatu aktuelnog Izvršnog odbora.

Jednoglasno su, samo nekoliko dana prije početka prvenstva, donesene odluke o promjeni Propozicija takmičenja prema kojima fudbaleri iz zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije nisu više stranci, a u isto vrijeme je smanjen broj igrača stranaca. Sa pet na tri u zapisniku. Nekoliko dana prije početka prvenstva. A, ne zaboravite, takav scenarij je malo prije donošenja odluke najavio prvi čovjek Borca, Milan Tegeltija.

Oglasi

Jednoglasno je odlučeno i da se smanji broj igrača "zaštićenog godišta", pa su jednoglasno usvajane i sudijske liste na kojima su ostajale sudije koje su u sezoni prije svojim odlukama udarale na zdrav razum ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu u našoj zemlji.

Dakle, jednoglasno su donijete sve odluke koje su, složit ćemo se, imale i još uvijek imaju loš uticaj na bh. fudbal, kako reprezentativni, tako i klupski. A, nije moralo biti tako, odnosno Statut Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine "profesionalnim dizačima ruku" omogučio je da se itekako pitaju kod procesa donošenja odluka. Recimo, da ni Hadžibegić, a ni Kodro nisu mogli biti izabrani za selektora bez barem jednog glasa "profesionalnih dizača ruku", koji se u javnosti često predstavljaju kao zaštitnici bh. fudbala.

Šta bi postigli s tim? Pitanje je o kojem se može raspravljati, ali ako ništa drugo, "pokazali bi zube" i poručili bi da se i oni za nešto pitaju. Bez barem jednog od "profesionalnih dizača ruku" ne bi moglo doći ni do promjene pravila o statusu stranih igrača u premijerligaškim klubovima? Dakle, pravilo koje je bilo na snazi, ne bi moglo biti promijenjeno bez obzira što ga je najavio i prvi čovjek Borca Milan Tegeltija.

Šta i kako dalje?

Nakon svakog reprezentativnog neuspjeha glavno pitanje u bh. javnosti je šta i kako dalje, a zapravo je svima jasno kakav scenarij se može očekivati. Ponovo će se raspravljati o smjeni selektora, "dozivat" će se Vahid Halilhodžić da nas izvuče iz blata, a stvarni problemi će ostati.

"Profesionalni dizači ruku" će ponovo slijediti prvog čovjeka saveza, čekat će novo gostovanje kako bi se ukrcali u avion i s tribina bordili Zmajeve, a bosanskohercegovački klubovi će glas podići samo onda kada ih namjerno ili nenamjerno ošteti sudija. I tada će proteste uglavnom izražavati "između redova", a privatno će od medija tražiti da umjesto njih povedu borbu za bolje sutra bh. fudbala.

Oglasi

Začaran je krug, rekli bismo, no koliko god se čini da izlaza nema, on postoji. Dobro, treba čekati još godinu, možda i koji mjesec više, ali izbori u Fudbalskom savezu BiH su spas. A, aktivnu ulogu tu moraju odigrati mediji, istinski fudbalski radnici, klubovi, ali i navijači, te ljubitelji najvažnije sporedne stvarti na svijetu.

Samo zajedničkim snagama, barem u ovih šest kantona iz kojih se u Izvršni odbore biraju predstavnici Bošnjaka, promjene se moraju napraviti. Ne može Fudbalski savez Kantona Sarajevo u Izvršnom odboru krovnog saveza pored živih predstavnika Sarajeva i Željezničara, predstavljati Fuad Čolpa. Tačka, kraj, konec. Kako god hoćete.

Izbori u šest kantonalnih saveza su ključ ili hajde da kažemo početak priče o ozdravljenju bh. fudbala, pogotovo ukoliko se uzme u obzir da u Fudbalskom savezu RS i županijskim savezima gotovo sigurno neće biti nekih značajnijih promjena što samim tim znači da će Vico Zeljković nakon isteka mandata dobiti povjerenje na još četiri godine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"SH" kolacija u političkom životu u našoj zemlji odražava se i na fudbal, tako da ukoliko ne bude nekih tektonskih promjena, na izbornoj Skupštini će Zeljković dobiti 36 glasova što mu je sasvim dovoljno za reizbor.

Dakle, od danas se mora početi raditi na promjenama u kantonalnim savezima, povjerenje moraju dobiti ljudi iz fudbala za koje se može staviti "ruka u vatru" da neće biti "profesionalni dizači ruku" te da će ako ništa drugo, onda i one koji trenutno drže "bank", natjerati na kompromise, ali ne u korist vlastitih interesa, nego u korist bh. fudbala.

Top Komentari

Brazuka
Ta 6 su najveci uhljupi. Sarajcic je ugasio nk Travnik i poslao u 3 ligu, savez sbk je uzsani prodao je sva mjesta hrvatima. Po Travniku zapošljava ljude uzima novac, zaposljava porodicu gdje hoće i potrcko je vice. Jabandzic je malo veće zlo. Kupio je klubove i oni sute . Finansira i par medija oni hvale ns zdk. Azmir je već odavno u problemu zbog pranja para i tjt. Ne smije više dizati glas, inspekcija je uzela ugovore iz tuzle city haos je u klubu . Duric je davno trebao iz rešetaka. Sporta u usk nema.
8 0
user1676286668
Azmir Husic nikad loptu nije sutno ni na fizičkom u školi a ono sjedi u savezu....
7 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi