Nevjerovatna odluka FIFA oko domaćinstva Svjetskog prvenstva: Ceh bi mogla platiti BiH!

Čak šest domaćina

Nevjerovatna odluka FIFA oko domaćinstva Svjetskog prvenstva: Ceh bi mogla platiti BiH!

Admin Čaušević
Teme:

FIFA na čelu sa predsjednikom Giannijem Infantinom odredila je domaćine Svjetskog prvenstva 2030. godine što će dodatno zakomplikovati situauciju reprezentacijama koje igraju kvalifikacije.

Čak šest reprezentacija će biti domaćini Svjetskog prvenstva 2030. godine i svi oni su već osigurali direktan plasman na najvažniji fudbalski turnir na svijetu.

Tako će se Mundijal za manje od sedam godina igrati na tri različita kontinenta, a uvodne utakmice će se igrati u Urugvaju, Argentini i Paragvaju.

U čast 100. godišnjice od prvog SP-a FIFA je odlučila da se uvodni mečevi igraju u Montevideu, dok će Argentina i Paragvaj biti domaćini po jedne utakmice.

Nakon toga turnir će se preseliti u Afriku i Evropu pošto će se utakmice igrati u Portugalu, Španiji i Maroku.

Oglasi

"U podijeljenom svijetu, FIFA i fudbal ga ujedinjuju", poručio je Infatino nakon što je potvrđeno domaćinstvo Mundijala 2030. godine.

Iz FIFA-e je saopšteno da će Urugvaj, Argentina, Paragvaj, Maroko, Španija i Portugal imati osiguran plasman na Mundijal.

To znači i komplikovane kvalifikacije za ostale zemlje jer je broj mjesta koje vode na Mundijal manji pošto su do sada turnir uglavnom organizovale jedna ili dvije zemlje.

Na Mundijalu 2026. godine nastupit će 48 selekcija, a tako će biti i 2030. godine. Ukupno 16 mjesta je rezervisano za selekcije iz Evrope.

Kako će Portugal i Španija imati osiguran direktan plasman, sistem kvalifikacija iz UEFA zone praktično će ostati jer je Evropa do sada imala 13 predstavnika na Mundijalu.

Tako u suštini povećan broj učesnika na Mundijalu i odluka FIFA-e da 2030. šest domaćina dobije automatski plasman uopšte ne bi promijenio poziciju reprezentacije BiH.

Jedina nada je da popularni Zmajevi u narednim godinama značajno podignu svoju poziciju na FIFA rang listi (trenutno su 63.) te tako omoguće sebi što bolju poziciju u žrijebu kvalifikacija.

Ipak, gledajući trenutnu sitauciju u i oko reprezentacije budućnost i nije baš svjetla, ali nada umire posljednja...

Top Komentari

AlphaStrong
Platili smo mi već ceh, čim nam je četalj selektor
2 0
Medo-Brundo
Ma nas da automatski daju plasman, mi bi nesto usrali.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi