Hrvatska i Filip Hrgović dočekali velike vijesti - El Animal u borbi za titulu prvaka svijeta
(Photo by Louis Grasse/PxImages/Icon Sportswire)

Čeka boljeg iz meča Joshua - Wallin

Hrvatska i Filip Hrgović dočekali velike vijesti - El Animal u borbi za titulu prvaka svijeta

Midhat Šljivak

Najbolji hrvatski bokser Filip Hrgović (31) dobit će šansu da se bori za IBF pojas teške kategorije. On će se za pojas boriti protiv pobjednika meča Anthony Joshua - Otto Wallin koji se održava 23. decembra, a na kojem bi se mogao boriti i Hrgović.

Filip Hrgović će naredne godine napasti pojas IBF prvaka svijeta teške kategorije. El Animal je prvi izazivač Oleksandera Usyka u ovoj organizaciji, ali ono što je jasno je da neće ići na pobjednika meča Usyk - Tyson Fury koji je zakazan za 17. februar.

Nakon što se održi borba za apsolutnog prvaka svijeta teške kategorije pobjednik meča Usyk - Fury ostavit će IBF pojas upražnjenim jer ga nisu u mogućnosti braniti protiv izazivača zbog činjenice da su ugovorili i ekspresni revanš.

Hrgović će kao prvi izazivač tako naredne godine dobiti šansu da postane šampion svijeta, a protivnika će saznati već 23. decembra kada će se u Saudijskoj Arabiji sresti Anthony Joshua i Otto Wallin.

Ova borba uskoro bi trebala biti ozvaničena. Duel je to drugog i trećeg rangiranog izazivača, a AJ je svakako favorit protiv neugodnog Šveđanina (28-1-1) koji je jedini poraz u karijeri imao u kontroverznom meču protiv Tysona Furyja.

Oglasi

Postoji mogućnost i da se Hrgović pojavi na velikom događaju kojeg Saudijci planiraju za 23. decembar u Rijadu i na kojem će se okupiti neki od najboljih boksera svijeta u ovom trenutku.

Nijedna borba još uvijek nije zvanično potvrđena, ali spominje se mogućnost da će hrvatski bokser ući u ring protiv veoma neugodnog Kongoanca Marina Bakolea.

Radi se o 30-godišnjaku koji je izuzetno opasan nokauter. Od 20 pobjeda 15 ih je upisao nokautom, a u karijeri ima jedan poraz i to od Michaela Huntera.

Informacije su dakle još uvijek neslužbene, no već u narednim danima bi se bokseri trebali pojaviti u Londonu, gdje će se službeno potvrditi borbe za 23. decembar.

Noć u Saudijskoj Arabiji bi pored duela AJ - Wallin i Hrgović - Bakole, trebali uveličati Deontay Wilder i Joseph Parker, Dmitry Bivol i Richard Rivera, te Daniel Dubois protiv Dereka Chisore ili Jarrela Millera.

Oglasi

Filip Hrgović IBF izazivač postao nakon što je 'preživio' opasnog Kineza

Filip Hrgović je do mjesta izazivača Oleksandera Usyka po IBF verziji došao nakon što je 'preživio' borbu s opasnim Kinezom Zhileijem Zhangom u augustu 2022. godine.

Zhang je u ovom meču slao na pod hrvatskog boksera. Ipak, on je ustao i nadboksao rivala i uspio je doći do pobjede, koja je po mnogima bila kontroverzna.

Tako je El Animal došao do pozicije izazivača za svjetski pojas, poziciju je odbranio protiv Demseyja McKeana i prvi je hrvatski bokser nakon Željka Mavrovića koji će imati šansu da se bori za teškaški pojas prvaka svijeta.

Hoće li za rivala imati Anthonyja Joshuu ili Otta Wallina znat ćemo 23. decembra, a potencijalna borba s nekim od ovih rivala mogla bi se desiti u martu ili aprilu naredne godine.

Također, brzo će stići i potvrda hoće li Hrvat ulaziti ubrzo u ring ili će ipak čekati narednu godinu i borbu za pojas.

Top Komentari

opasni_medo
Teško da će ovaj ikada doći do meča za titulu, preskočili su ga do sada 3-4 puta, i to s dobrim razlogom.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi