Velež ili Borac? Klafurić ili Marinović?
Detalj sa utakmice Velež - Borac iz prošle sezone

Derbi se igra na stadionu Rođeni

Velež ili Borac? Klafurić ili Marinović?

Kenan Lizde

Derbi 20. kola Wwin lige se igra u Mostaru. Na stadionu Rođeni se sastaju Velež i Borac, ekipe sa najmanje poraza u dosadašnjem dijelu sezone. Borcu je svaki bod potreban u borbi za titulu, dok su Veležu bodovi potrebni u borbi za Evropu. Svi uslovi za dobar meč su ispunjeni, a nadamo se da nakon posljednjeg sudijskog zvižduka nećemo mnogo pričati i pisato o "ljudima u crnom".

Kada bismo se vratili deset godina unazad, utakmica Velež - Borac ne bi spadala u red onih koje proglašavamo derbijem kola. Još ako bi ta utakmica bila igrana u februaru, definitivno bi u najavi stajalo da se sastaju dva protivnika iz donjeg doma tablice, po u ovom dijelu godine izuzetno lošem i blatnjavom terenu.

Međutim, danas je situacija takva da pišemo najavu, za našu stvarnost, jedne od bitnijih utakmica u cijeloj sezoni. Sastaju se prva i treća ekipa na tablici, obje ekipe igraju moderno i ofanzivno sa izraženim taktičko-tehničkim elementima. Igra se na najkvalitetnijem terenu (po mnogima najbolje odrađena hibridna trava u BiH), pred ispunjenim tribinama stadiona Rođeni, koji polako poprima završnu "šminku" sa izgradnjom četvrte tribine.

Po riječima gostujućih igrača, jedna od najljepših atmosfera za igrati je upravo na ovom stadionu. Utakmicu sudi jedan od najboljih BiH sudaca Luka Bilbija koji je u većini utakmica dokazao kada "ima svoj dan", da je veliki kapacitet za europska takmičenja.

Svi uslovi za dobru fudbalsku predstavu su pred nama, te bi ova utakmica mogla da bude vrhunski test da li naš fudbal napreduje i da li liga kao takva ima smisao. Simpatizeri i navijači oba kluba imaju želju da gledaju pošteno suđenje, dobre poteze, pregršt golova i prilika, a da suđenje i utjecaj drugih sila spomenemo samo na kraju utakmice i to u pohvalnom kontekstu.

Oglasi

Što se tiče sutrašnjih protivnika, obje ekipe su vrlo malo mijenjale u zimskom prelaznom roku, zadržali su kostur ekipa, kao i stručne štabove. Taj kontinuitet uz postepenu nadogradnju kadra, dugoročno može dosta dobrog donijeti i jednim i drugim.

Velež, a ni Borac nisu mnogo mijenjali ekipe u zimskom prelaznom roku

Treneri su posebna priča ovog derbija, Marinović kao prekaljeni trofejni trener, čovjek koji je vodio najbolje bh. klubove i sa njima osvajao titule, te Dean Klafurić hrvatski stručnjak kao neko ko je u našu ligu donio dašak svježine i putokaz kako moderni treneri rade i razmišljaju.

Velež je kao domaćin u prošloj polusezoni, bio "okrutan" domaćin, pogotovo prema favoriziranim ekipama iz vrha tablice, gdje je redovno najbolje partije pružao protiv takvih protivnika. Definitivno, Velež će od prve minute krenuti agresivno i visoko na zadnju liniju Borca, dok će preko uigrane vezne linije koja praktikuje brzu i tačnu pas igru vršiti konstantan pritisak i umarati protivnika igrom bez lopte.

U slučaju izlaska Borca visoko, otvarati će se prostor za brze Veležove igrače poput Vehabovića, Suljića a pogotovo gruzijca Guliashvilija koji je protiv Zrinjskog konkretizirao svoju brzinu na pravi način. Zadnja linija Veleža je doživjela promjenu, klub je napustio Bruno Oliveira, ali on je svakako suspendiran za ovu utakmicu, pa o njegovom nedostatku ćemo drugom prilikom.

Naveli smo sve Veležove vrline i dobre stvari, ali nešto će se valjda "pitati" i Borca. Riječ je o ekipi koja se nije mijenjala u odnosu na početak sezone, prepuna kvalitetnih motoričnih i tehničkih igrača, te kao takva predstavlja opasnost na svakom gostovanju u državi.

Borac je kao i Velež pružao dobre partije protiv ekipa iz gornjeg dijela tabele. U stanju su za vrlo kratak vremenski period iz prve trećine terena preći u zadnju trećinu kroz dobar pas i okomitu ofanzivnu tranziciju. Vodi ih trener koji je u našim okvirima poznat po tome što itekako dobro zna sačuvati stečeno vodstvo, te taktički zna zatvoriti utakmicu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Iako djeluje da smo u ovoj najavi nekako više pohvalili Veležove prednosti, ipak ponajviše govori stanje na tablici, koja kaže da u Mostar dolazi aktuelni lider tablice i prvi favorit za naslov.

Kada uporedimo vrline i mane obje ekipe, trenutni psihološki momenat i aktualnu formu, nema razloga da ovo ne bude jedan lijep derbi u kojem ćemo definitivno vidjeti koliko i kako je napredovala naša liga.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

magistar
Derbi cijele lige jer pobjeda i jednih i drugih nije samo pobjeda za svoj klub i više bodova na kontu, Velež se bori da zakuva vrh tabele u protivnom Borac će na krilima pobjede već jednu ruku staviti na trofej. Velež treba da se čuva brzo primljenog gola, to bi moglo utakmicu odvesti u totalno nepovoljan tok.
4 1
rodjak
mogla bi biti ovo fina utakmica sa prepunim tribinama ali izgleda da ce kisa sve pokvariti koja se najavljuje.Sve u svemu bice Velezova ofanziva od samog pocetka pa ce mo viditi kako ce se lider snaci.Moja prognoza 2:0 ,valjda Bilbija nece srati sa sudjenjem.Aj Borac (ali nazad u BL bez bodova ;) )
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi