Bruno Spengler osvojio DTM prvenstvo

Kanađanin ispred Paffetta za četiri boda

Bruno Spengler osvojio DTM prvenstvo

M. Maksimović

Kanađanin Bruno Spengler pobjednik je njemačke serije DTM za ovu sezonu. U posljednjoj utrci koja je vožena na stazi Hockenheimring, Spengler je slavio ispred direktnog konkurenta Garyja Paffetta i Augusta Farfusa, dok je Jamie Green završio kao četvrti. Tako je na kraju Spengler sakupio 149 bodova, četiri više od Paffetta i 28 više od Greena.

Spengler je ove sezone ostvario četiri pobjede Paffett dvije, vozač Mercedesa je izgubio puno odustajanjem u Valenciji.

 

U današnjoj utrci, Farfus je poveo, ali je Spengler vrlo brzo prošao Brazilca, baš kao i Paffeta i prvo mjesto nije ispuštao do kraja.Gary Paffett je pratio Spenglera, ali ozbiljnijeg napada nije bilo. Posljednjih 15-tak krugova Spengler je odradio na vrhunskom nivou, dok je Paffett u par navrata sirokim ulascima u zavoje gubio dragocjene sekunde i stotinke.

 

Na kraju je Spengler imao dvije minute i dvije sekunde prednosti u cilju. Tako je postao prvi Kanađanin pobjednik DTM serije, prvi neevropljanin.Slavlje u ekipi za koju vozi Bruno Spengler (BMW Team Schnitzer) je bilo ogromno, baš kao i BMW s obzirom da je ovo bila povratnička sezona za ovog velikana u DTM sa kojim su prvaci bili Volker Strycek (1984), Eric van de Poele (1987) i posljednji 

Roberto Ravaglia (1989).

 

Ovaj put je Team-Schnitzer za koju su vozili Spengler i Dirk Werner završio na prvom mjestu sa 178 bodova, dok je BMW imao na kraju 346 bodova, Audi 335, a Mercedes 329.

 

Rezultati:

 

1.Bruno Spengler (Kan,BMW Team Schnitzer) 1:07:59.069

2.Gary Paffett (VBR,HWA) + 02.214 

3.Augusto Farfus (Bra,BMW Team RBM) + 11.954

4.Jamie Green (VBR,HWA) +23.479 

5.Dirk Werner (Nje,BMW Team Schnitzer) +25.384.....

 

Ukupni poredak:

1.Bruno Spengler (Kan,BMW Team Schnitzer) 149 

2.Gary Paffett (VBR,HWA) 145 

3.Jamie Green (VBR,HWA) 121 

 

Poredak ekipa:

1.BMW-Team-Schnitzer 178 

2.THOMAS SABO / Mercedes-Benz Bank AMG 170

3.Mercedes AMG 131

 

Kontruktori:

1.BMW 346

2.Audi 335 

3.Mercedes-Benz 329

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.