Hamilton bez problema do desetog pola sezone

Svjetski prvak ispred ostalih

Hamilton bez problema do desetog pola sezone

Slika na koju smo se već navikli. Bolidi Mercedesa na vrhu, ostatak proba napraviti neko iznenađenje. Nikakvo veliko iznenađenje se nije dogodilo, Lewis Hamilton je imao najbolje vrijeme kvalifikacija za VN Belgije.

Nico Rosberg je završio na drugom, Finac Bottas na trećem mjestu. Do desetog pole positiona, 48. u karijeri Hamilton je došao na vrlo uvjerljiv način. Nico Rosberg je pokušavao, ali je to je bio jedan sasvim drugi Nico u poređenju sa jučerašnji danom. Rosberg se trudio, ali je u najvažnijem trenutku Nijemac je izgubio pola sekunde.

U prvom dijelu kvalifikacija Hamilton je imao malu prednosti ispred Rosberga, Britanac je vozio krug 1:48.908, dok su vozači Mercedesa bili jedini srednje-tvrdim gumama. Najbliži vozačima McLarena bio je Sergio Perez sa manje od desetinke zaostatka. Button, Alonso, Stevens, Merhi i Nasr su završili nastup u prvom dijelu.

U drugom dijelu je istaknuta crvena zastava jer se zaustavio na stazi bolid Ferrarija i to onaj Kimija Raikkonena. Fincu je stradao motor. Pored njega kvalifikacije su završili još Hulkenberg, što je takođe bilo iznenađenje, Kvyat, Ericsson i Verstappen.

U trećem dijelu greške je pravio Sebastian Vettel, pa je završio tek na devetom mjestu. Svoju priliku u takvoj situaciji iskoristili su Bottas, Grosjean i Perez koji su borili za treće mjesto. Na kraju je kao treći završio Bottas. Lewis Hamilton je popravio svoje vrijeme, koje je na kraju iznosilo 1:47.197 te je bio skoro pola sekunde brži od svog timskog kolege Rosberga. Bottas je kao treći kasnio sa više od sekunde (+1.3).

Romain Grosjean koji je došao četvrte pozicije, ali Francuz starta kao deveti zbog promjene mjenjača i kazne od pet sekundi. Dobar je bio i Sergio Perez u Force Indiji, a Meksikanac će nakon pomjeranja Grosjeana sutra krenuti s odličnog četvrtog mjesta. Daniel Ricciardo je šesti, Massa sedmi, Pastor Maldonado osmi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.