Ljubimac mnogih naših navijača

Baljić: Spavali smo u bungalovima, imali po jedan dres

S. Mlaćo

Sredinom 1999. godine za 26 miliona eura prešao je iz Fenerbahčea u Real Madrid, te tada postao postao najskuplje plaćeni igrač sa prostora bivše Jugoslavije ikada.

Za reprezentaciju naše zemlje je debitovao 24. aprila 1996. godine protiv Albanije, a prvi pogodak postigao dvije godine kasnije protiv Farskih Ostrva. Elvir Baljić, za mnoge je bio omiljen igrač naše reprezentacije.

Ponikao je u Želji, kasnije nosio i dres Sarajeva, a od reprezentacije se oprostio 2006. godine protiv Litvanije. Na večerašnjoj humanitarno-revijalnoj utakmici u par navrata je pokazao zbog čega su navijači na Koševu i drugim stadiona širom Evrope ustajali na noge kada bi on primio loptu. 

"Što se tiče utakmice osjećam se umorno, a prije svega mi je drago što sam tu i što smo se okupili. Mi smo ipak ta prva generacija i to jedan dio istorije koji se ne može zaboraviti. Bilo je teških situacija tada, ali mi smo sada reprezentacija koja je na evropskom nivou. Sretan sam i nadam se da će u budućnosti biti ovakvih manifestacija", istakao je Baljić za SportSport.ba. 

Brojne prepreke su tada prolazili naši reprezentativci da samo dođu na odredišta i odigraju utakmicu.

"Prije svega putovanje je bilo teško. Poslije rata je teško bilo doći do Sarajeva i sjećam se putovanja od Istanbula do Sarajeva od 15-20 sati. Spavali smo u bungalovima, na utakmicama smo imali samo jedan dres  i bilo je teško. Opet smo se rado odazivali i uvijek nam je bila čast igrati za reprezentaciju. Prošlo  je i to, te sada imamo mnogo bolje uvjete", priča naš sagovornik.

Baljić se okušao i u trenerskim vodama, a prošle godine vodio je turski Karabukspor.

"Vodio sam Karabuskpor tri mjeseca, napustio na polusezoni i sada čekam na angažman. Naši igrači dobro kotiraju u Turskoj, a Edin Višća je došao prvi i otvorio vrata drugima. On je povukao Bajića i Hadžiahmetovića i sad za sad dobro kotiraju", priznaje Baljić.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

S obzirom da je u trenerskim vodama, pitali smo da li ga možda u u budućnosti možemo očekivati na klupi naše reprezentacije.

"Zašto da ne. Mislim da pored igračke karijere, imamo to i trenersko iskustvo. Bilo bi mi drago i čast, te će valjda  nekad doći vrijeme", dodao je Baljić na kraju razgovora za naš portal. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi