Hoće li sarajevski timovi evropske susrete igrati na Koševu?

Koncert zakazan u periodu evropskih utakmica

Hoće li sarajevski timovi evropske susrete igrati na Koševu?

Sarajevo, Olimpic i Željezničar trenutno se nalaze u vrhu premijerligaške tabele i u slučaju da ostvare plasman u Evropu za narednu sezonu mogli bi se naći u nezavidnom položaju kada je riječ o odigravanju eventualnih domaćih utakmica u evropskim takmičenjima.

Pored toga što je protiv njih MUP Kantona Sarajevo podnio tužbu za naplatu dugova, drugi problem najboljim sarajevskim fudbalskim klubovima mogao bi predstavljati i domaći teren za eventualne evropske utakmice. Naime, za 25. juli Olimpijski stadion "Asim Ferhatović - Hase" rezervisan je za veliki koncert Dine Merlina, a upravo su u tom periodu prošle godine Plavi i Bordo momci igrali svoje utakmice 2. pretkola Europa lige.

Koncert najpopularnijeg bh. pjevača sigurno će popuniti tribine, ali i travnjak najvećeg stadiona u našoj domovini, i upravo u tome bi mogao nastati najveći problem. Činjenica da će neki od klubova morati igrati na 'ruiniranom' travnjaku nikako im ne ide u prilog. Ne tako davno velika žrtva jednog koncerta bila je zelena podloga na poljudskoj ljepotici, a ubrzo su u Splitu morali promijeniti cijeli travnjak.

I za ovaj problem postoji rješenje. Kako bi se travnata površina sačuvala postoje specijalne zaštitne folije, a kako smo uspjeli saznati od određenih izvora njihova cijena je oko 30.000 eura.

O ovoj situaciji, organizaciji koncerta, mogućnosti zaštite koševskog travnjaka razgovarali smo sa Muhamedom Alaimom, direktorom Centra za sport i rekreaciju koji upravlja Olimpijskim stadionom "Asim Ferhatović – Hase".

"Ovdje postoji već uhodana ekipa koja te poslove odlično odrađuje, a ja sam taj koji je ovdje tek godinu dana. Neće ovo biti ni prvi, ni posljednji put da se jedan koncert održi na stadionu Koševo. Ranije nije smetalo, niti je bilo ikakvih problema, pa se nadam da tako neće biti ni ovaj put", rekao je Alaim za SportSport.ba, ali i naglasio:

"Ako se koji slučajem poklopi utakmica i koncert, svakako da utakmica ima prednost, jer svi mi koji smo ikada bili u tome dobro znamo kakve su sankcije moguće. Ipak je Olimpijski stadion 'Asim Ferhatović – Hase' prije svega fudbalski stadion, a onda sve ostalo. Fudbal je u prednosti nad svim ostalim manifestacijama, naročito kada je riječ o sarajevskim klubovima, a pogotovo od FK Sajraevo".

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Na kraju dodajmo da će 6. juna papa Franjo pohoditi Sarajevo, a centralna misa najvjerovatnije će biti održana na stadionu "Asim Ferhatović - Hase". Istina, do prvih evropskih utakmica (1. pretkolo) proći će 30-ak dana, no veliko je pitanja da li će se travnjak, ukoliko ne bude adekvatne zaštite, moći dobro opraviti. Ipak, to nije sve, kako smo nezvanično saznali postoji velika mogućnost da se u ljetnim mjesecima, odnosno u periodu kada se igraju evropske utakmice, na našem najvećem stadionu održi koncert grupe Miligram.

Svi ovi najavljeni događaji, ukoliko budu održani, će sasvim sigurno loše uticati po travnjak najvećeg bh. stadiona, no vremena još uvijek ima kako bi se pronašlo idealno rješenje.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.