Kao u najgorim noćnim morama: Kipar slavio u Zenici

Neočekivano

Kao u najgorim noćnim morama: Kipar slavio u Zenici

E. Škorić

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine bh. reprezentacija otvorila je porazom na Bilinom Polju od Kipra. Poveli smo rano, ali smo ostali bez ijednog boda u meču s Kiprom, potpunim autsajderom.

Počelo je jako dobro po našu reprezentaciju, završilo je jako loše. Krenuli smo od samog početka s jasnim namjerama da postignemo rani gol. Odmah u prvom napadu Vršajević je centrirao, Džeko glavom šutira pored gola.

Pet minuta kasnije, na semaforu se rezultat promijenio. Sjajno je Vršajević zavrnuo loptu s desne strane, Ibišević nastavlja golgetersku seriju i glavom loptu šalje u mrežu kiparskog golmana Giorgillidesa. U 10. minuti Džeko je s 25 metara opucao preko gola.

Dobru šansu imali smo u 14. minuti, ali je Giorgillides zaustavio pokušaj Prcića, debitanta u A reprezentaciji. Probao je svoj udarac i Bešić tri minute kasnije, ostaje 1:0. 

Džeko, novi kapiten našeg nacionalnog tima, u 19. minuti nije bio precizan nakon ubačaja Sušića. Prvu priliku gosti su stvorili tek u 29. minuti. Aloneftis je tukao iz slobodnjaka, ali Begović sjajno brani. Uzvraćamo u 41. minuti, Bičakčić nakon ubačaja iz kornera glavom šutira pored gola. Imao je Džeko još dva pokušaja do kraja prvog dijela, ali je bio neprecizan.

Ali, nažalost, precizan je bio Christofi u 45. minuti. Nakon ubačaja s lijeve strane, Christofi je između dva naša stopera uspio da glavom, prije Begovića, dođe do lopte i pošalje je u mrežu. Muk i tišina na Bilinom Polju…

U nastavku, barem u prvih 15 minuta, djelujemo izgubljeno, Kiprani prijete kontrama. Džeko je u 51. minuti, nakon ubačaja iz kornera, glavom šutirao pored gola. Selektor Safet Sušić nije više imao strpljenja, pa je u 61. minuti u igru poslao Medunjanina i Hajrovića, a iz igre su izašli mladi Prcić i Sušić.

Ovim izmjenama došlo je do poboljšanja u našoj igri, protok lopte je bio brži, ali i nervoza je bila sve veća, kako je vrijeme odmicalo, a gostujući igrači sve više uzimali na vremenu. 

Bešić je u 70. minuti topovskim udarcem umalo matirao kiparskog golmana, no nije bio dovoljno precizan. I onda, ono što nismo mogli ni u najgorim noćnim morama sanjati, Kipar je poveo. U 73. minuti iz kontre. Christofi je izašao sam na Begovića nakon jedne brze kontre, te je rutinski loptu plasirao u mrežu za veliko slavlje gostiju i još veću tugu u našim redovima. Napadali smo do kraja, no...

U 89. minuti Džeko je srušen u šesnaestercu Kiprana, Pjanić je namjestio loptu na bijelu tačku, dobro je šutirao, no odbranio je gostujući golman. 

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Kvalifikacije za EP, grupa B, 1. kolo:
BiH - Kipar 1:2 (Ibišević 6/ Christofi 45, 73)


Bosnia & Herzegovina 1-0 Cyprus (Goal Ibisevic... by sporithd
Bosnia & Herzegovina 1-1 Cyprus (Goal Dimitris... by sporithd
Bosnia & Herzegovina 1-2 Cyprus (Goal Christofi... by Bayeo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.