Nedžad Brajić putnik ka jugu Afrike!

Red Bull Street Style

Nedžad Brajić putnik ka jugu Afrike!

M. Skaka

Nedžad Brajić imaće čast da u 2010. godini ostvari Ćirin nedovršeni san i bh. nogomet predstavi na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Sergej Barbarez i Edgar Davids, ikone bh. i svjetskog nogometa, svjedoče – kako Nedžadu, tako i cijeloj naciji – da se ovo uistinu dešava i da nije san.

Vještina kontrolisanja lopte uz zvuke hip-hopa i breakdancea pokrete tijela usavršava do te mjere da je teško povući granicu između umjetnosti i sporta. Većina od 16 takmičara koji su u četvrtak, 11. februara 2010. godine u Domu mladih učestvovali u bh. kvalifikacijama za svjetski Red Bull Street Style 2010, svojim su trikovima nonšalantno prelazili tu granicu. U nastupu pred oko hiljadu gledalaca, koji su sa sobom ponijeli tračak euforije koja je vladala tokom Ćirinog pohoda na jug Afrike, za pobjedu je, pored umijeća, presudno bilo i veliko iskustvo Nedžada Brajića (35).

Finale prije finala bila je polufinalna borba između Brajića i Nedima Bajraktarevića, osamnaestogodišnjeg Dobojlije koji živi u Švicarskoj. Brajić je poslije izjavio kako ga je samo iskustvo spasilo od poraza i da je mladi Bajraktarević zasigurno budućnost bh. freestyle nogometa. Nedim je u borbi za treću poziciju pobijedio mostarsku nadu Šemsu Bislimaja (20).

Dvadesetdvogodišnji Zlatko Mešić iz Modriče pokazao se kao tvrd protivnik u velikom finalu u kojem je Nedžad ipak zablistao i ispunio svoj san i san mnogih Bosanaca i Hercegovaca da gledaju svoju zastavu na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Vidno uzbuđen, nakon pobjede je izjavio kako poštuje sve takmičare i kako će na Red Bull Street Styleu 2010 na Rtu Dobre nade pokušati da našu zastavu svrsta među četiri najbolje na svijetu.

Sudijski trojac, predvođen legendarnim kapitenom bh. reprezentacije Sergejem Barbarezom, uz kojeg su bili Adnan Hamidović Frenkie i Seid Teftedarija, nije imao nimalo lagan zadatak prilikom ocjenjivanja trikova. Sjajnu atmosferu u Domu mladih dodatno je podgrijao dolazak legende svjetskog nogometa Edgara Davidsa, koji je direktno sa aerodroma došao na polufinalne borbe.

Davids, koji jako slabo poznaje bh. nogomet, bio je presretan atmosferom i kvalitetom trikova koje je vidio u posljednjim rundama. Nakon takmičenja i ranog jutarnjeg leta izrazio je želju da ponovo dođe u Sarajevo i upozna nove talente bh. freestyle i malog nogometa jer je, kako kaže, o Bosni i Hercegovini čuo kao o zemlji rasadniku nogometnih talenata.

Sergej Barbarez je izrazio veliko zadovoljstvo što se kod nas razvija freestyle nogomet i Nedžadu uputio želje za uspjeh. Sergej je na kraju, u stilu velikog kapitena kakav je uvijek bio, Nedžadu naglasio kako na jugu Afrike treba na najbolji mogući način predstaviti Bosnu i Hercegovinu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.