Poslije bola, blistavi pogled sa Bristola...

Slučajno ili namjerno, ali kultno

Poslije bola, blistavi pogled sa Bristola...

Dok je Dragan Jokić kroz stihove maštao o povratku na Grbavicu koju je gledao samo preko nišana, nije ni slutio da će teskt koji je posvetio sarajevskom naselju, koje je mahom naseljavala radnička klasa, poprimiti kultne oblike.

Drugačije nije ni moglo biti nakon što je Jokićeve stihove sjajnom izvedbom otpjevao nekadašnji pjevač Bijelog dugmeta, Mladen Vojičić Tifa.

Stadion Grbavica, koji je izgrađen rukama radničke klase bio je prvi takav u bivšoj Jugoslaviji. Svi drugi stadioni su klubovima poklonjeni, samo je Željina radnička klasa podigla svom klubu fudbalski hram, a kasnije sa nešto para što je ostalo od Olimpijskih igara (300.000 dolara) se krenulo u akciju podizanja sjeverne tribine.

Svoje pravo otvorenje sjeverna tribina u biti nije kako treba ni doživjela. Nije jer se stadion Grbavica našao na prvoj liniji fronta u odbrani od agresije na Bosnu i Hercegovinu i njene građane, a već na samom startu agresor je zapalio zapadnu tribinu Doline ćupova.

Uz Tifine stihove nekako su Manijaci, Željovci, Košpicari, zaljubljenici u plavu boje maštali su o povratku svog kluba na njegov staadion. Kluba koji je u ratu prolazio kroz teške trenutke, kojem su nudili da bude tamo neki Đerzelez, ali opstali su Plavi...tako je valjda kad "zapne" radnička klasa, drugačije ne može bit.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Na četverogodišnje opsade, 19. marta 1996. godine, neki su prije pohrlili na Željin stadion nego li u svoje stanove u naselju Grbavica, koju su duge četiri godine gledali sa mnogo bola u očima, baš onako kao u Tinifinoj pjesmi, koja svakog drugog vikenda sve ljude na "najgrbavijem" stadionu u državi učini jednom velikom porodicom.

Dragan Jokić nije ni slutio da će se jedno od novih poglavlja najtrofejnijeg bh. kluba otvoriti upravo u jednoj od sala hotela Bristol i to uz spontani ulazak legende kluba Ivice Osima. Delegati su podigli ruke, novi klupski Statut je usvojen, a onda su uslijedila dva aplauza. Jedan za novi Statut, a drugi, nešto jači, za živu igračku i trenersku legendu FK Željezničar - Ivicu Ivana Osima. Pogled sa Bristola bi u budućnosti trebao biti blistav za klub iz Zvorničke 27  makar nakon svega što se moglo čuti na jučerašnjoj vanrednoj sjednici FK Željezničar.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.