Prva domaća pobjeda Želje u novoj sezoni u kreaciji Bučana

Vitez pao na Grbavici

Prva domaća pobjeda Želje u novoj sezoni u kreaciji Bučana

Fudbaleri Željezničara su u okviru 7. kola BH Telecom Premijer lige upisali svoju prvu pobjedu pred domaćom publikom u ovom prvenstvu, a na Grbavici je pao Vitez (2:1).

Iako je Željezničar bolje otvorio susret, Vitežani su imali prvu priliku, ali ubačaj iz slobodnog udarca s desne završio je u gol-autu. Varea je iz slobodnog udarca probao, ali je lopta završila iznad prečke protivničkog gola. 

U 16. minuti fudbaleri Željezničara su odigrali odličnu akciju. Varea je proigrao Turkovića, ovaj lijepo smirio loptu i uposlio Bajića, ali mladi reprezentativac BiH iz sjajne prilike, sa svega šest metara, šutira preko gola. 

Sedam minuta kasnije Bajić je proigrao Tomislav Tomić ali njegov udarac desnom, slabijom, nogom odlazi pored gola Viteza. Nekoliko momenata kasnije svoj udarac je na suprotnoj strani oprobao Šantić, ali lopta odlazi pored desne stative Antolovićevog gola. 

Srđan Stanić je u 30. minuti sjajno probio desnu stranu, ali njegov udarac iz gotovo mrtvog ugla uspio je odbraniti gostujući golman. 

Na prošlom gostovanju na Grbavici Vitez je dosta namučio Željezničar, i igrao prilično otvoreno. Tako je bilo i ovoga puta, a udarac Smrike glavom u 31. minuti bio je preblag da bi iznenadio Marijana Antolovića.

Izabranici Admira Adžema nisu imali problema sa stvaranjem prilika, već sa njihovom rezalizacijom. Iako se činilo kako će poluvrijeme završiti bez golova, to se nije desilo. U 43. minuti na centaršut Seada Bučana iz slobodnog udarca s lijeve strane odlično je na drugoj stativi reagovao Nedo Turković, i loptu glavom pospremio u mrežu Vitežana za vodstvo Plavih od 1:0. Bio je to prvi gol Turkovića od dolaska u Željezničar.

Nije to bilo sve u prvom poluvremenu. U trenucima kada je četvrti sudija pokazivao da će se prvo poluvrijeme produžiti za jedan minut Bučan se odlučio na udarac s nekih 20-ak metara. Lopta je na putu ka golu pogodila jednog od odbrambenih igrača Viteza, promijenila smjer, prevarila Živkovića i završila u njegovoj mreži za vodstvo Plavih od 2:0.

Na samom početku drugog poluvremena gostujući trener Ante Miše odlučio se obaviti dvostruku izmjenu. Livančića i Jurića zamijenili su Vidović i Hećo.

Upravo je Vidović bio u jednoj ozbiljnijoj prilici u 50. minuti, ali je njegov udarac završio van okvira Željinog gola. Novi fudbaler je šest minuta kasnije izborio penal za svoj tim, ali ne samo penal nego i isključenje Antolovića. Glavni sudija meča prvo je golmanu Želje pokazao žuti, ali je onda promijenio svoju odluku i izvadio crveni karton Antoloviću.

Adžem je bio primoran na izmjenu, a mladi Vedran Kjosevski koji je zamijenio Riada Bajića, ali šanse protiv Mladena Jurčevića nije imao. Kapiten gostiju loptu je poslao u jednu, a Kjosevskog u drugu stranu. 

Samo dvije minute kasnije Ivan Livaja je prokockao "prednost" u broju igrača koju je njegov tim imao na terenu. Fudbaler Viteza je nakon starta nad Turkovićem zaradio svoj drugi žut karton, pa je morao ranije pod tuš.

U nastavku je Željezničar imao dvije šanse u kojima su Plavi možda malo prekomplikovali, ali bili i sebični. Iz dobre šanse Turković se odlučio na šut, iako je Varea bio u izglednijoj poziciji. Nešto kasnije je Stanić probao iz slobodnog udarca, ali je njegov šut pogodio živi zid.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Kada se sve sabere i oduzme Željezničar je zaslužio svoju prvu pobjedu pred domaćom publikom u ovoj sezoni BH Telecom Premijer lige. U narednom kolu Plavi s Grbavice gostuju u Tuzli kod Slobode.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.