Traži se strožija kazna za Ušanovića!

Zasjedalo Apelaciono vijeće Suda BiH

Traži se strožija kazna za Ušanovića!

Na današnjoj sjednici Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine razmatrale su se žalbe na slučaj optuženih Muniba Ušanovića i Miodraga Kureša.

Pretresno vijeće Odjela II Suda Bosne i Hercegovine izreklo je 23. novembra 2009. godine, prvostepenu presudu kojom su optuženi Munib Ušanović i Miodrag Kureš oglašeni krivim za krivično djelo porezne utaje iz člana 210. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona BiH (KZ BiH), produženo krivično djelo porezne utaje iz člana 273. stav 2. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Federacije BiH (KZ FBiH) i produženo krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te osuđeni na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po pet godina.

Međutim, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na ovu presudu, te je zahtijevalo strožiju kaznu za nekadašnjeg generalnog sekretara Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

"Da, Tužilaštvo je tražilo strožiju kaznu od ove koja je izrečena. Današnja sjednica Apelacionog vijeća je imala za zadatak da razmotri žalbe Tužilaštva i odbrane, a odbrana je ja mislim tražila da se kazna upotpunosti ukine", rekao je za SportSport.ba portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Na današnjem ročištu i odbrana i Tužilaštvo su predstavili svoje žalbe, a konačna će odluka u ovom slučaju, tvrdi nam glasnogovornica Suda BiH Selma Hadžić, najvjerovatnije biti donesena uskoro.

"Danas su pred Apelacionim vijećem prezentirane žalbe odbrane i Tužilaštva. Nakon toga Sudsko vijeće se povlači da donese konačnu odluku o ovom slučaju i ona će biti javno saopštena pismenim putem. Dakle, postoje opcije da kazna bude potvrđena, preinačena ili da se zakaže novo suđenje, što bi značilo da je sadašnja presuda poništena. Ne postoje nikakvi zakonski rokovi koji predviđaju kada će ova presuda biti donešena, ali je sigurno da će se to ipak desiti u vrlo skorom vremenskom roku", rekla je Hadžić za SportSport.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.