U Slaviji ogorčenje nakon susreta sa Sarajevom

Saopštenje za javnost

U Slaviji ogorčenje nakon susreta sa Sarajevom

Susret 25. kola Premijer lige BiH između Slavije i Sarajeva (2:3) izazvao je mnogo prašine u bh. javnosti, a tim povodom tim iz Lukavice odlučio se oglasiti službenim saopštenjem. 

Saopštenje Slavije prenosimo vam u cjelosti i bez ikakvih korekcija. 

"Fudbalski klub Slavija ističe da je učinila sve da utakmica sa Sarajevom  protekne u fer i sportskom takmičenju. Meč jeorganizovan  po pravilma i  propisima Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. Bio je angažovan dovoljan broj i redara i policajaca. Sigurni smo  da smo bili dobri domaćini predstavnicima FK Sarajeva. U zvaničnu  ložu pustili smo sve članove Uprave tima  sa Koševa, te pojedine simptaizere koji su stigli sa delegacijom Sarajeva.  Omogućili  smo im normalno praćenje meča.

Dešavanja na terenu  i ponašanje igrača je bilo  u  duhu fudbalske igre. Bilo je tenzija među igračima, ali je to u meču  od velikog značaja za oba tima sasvim razumljivo.

Ogorčeni smo međutim ponašanjem  Ognjena Valjića.  Sudio je tendeciozno i u više navrata oštetio naš klub. Njegove procjene prekršaja  su bile veoma diskutabilne, a naročito  u 86 minuti, kada je kapitenu Sarajeva zbog starta  na centru pokazao samo žuti karton. Oštetio nas je i kod prvog pogotka, zajedno sa pomoćnim sudijom Ratkom Kunićem. O njegovom suđenju  mi  imamo svoj stav, a o Ognjenu Valjiću neka se sada brine Fudbalski savez Bosne i Hercegovine. 

Ogorčeni smo ponašanjem dijela rukovodstva Sarajava u momentu kada je došlo do tuče na zapadnoj tribini. Obračun posjetilaca trajao je dva minuta, a brzom intervencijom policije onemogućen je veći incidnet. Pojedini rukovodioci  tima sa Koševa su u tom momentu  vršili ogroman pritisak  na službena lica. Zahtjevali su da se isprazni tribina, da se utakmica ne nastavi...

Iznijeli su podatak da je neko  napao i igrače Sarajeva koji su bili na zapadnoj tribini. Podsjećamo predstavnike Sarajeva da su članovi naše uprave otišli po njihove  fudbalere. Uveli  su ih u službene klupske prostorije.  Na drugom djelu  zapadne tribne nalazilo se još fudbalera Sarajeva . Niko ih nije pogledao ni  poprijeko. Podsjećamo predstavnike Sarajeva da su njihovi fudbaleri po završetku meča bili zajedno sa našim igračima. Nama je čast da se prvotimci  Sarajeva osjećaju sigurni u našem gradu i da stanuju u Istočnom Sarajevu.

Postavljamo pitanje da li je sve ovo izrežirano u nekim krugovima. Pitamo se i zašto gledaoci, učesnici okršaja na tribinama, ostavljaju  ključeve od automobila direktoru Sarajeva i pojedinim fudbalerima. Da li su oni možda navijači Sarajeva? Nije naše da u to ulazimo...

Na kraju želimo da kažemo da ćemo nastaviti šampionat u duhu fudbalske igre i da ćemo  onemogućiti igranje sa imenom našeg  kluba. Mi smo najstariji fudbalski kolektiv u Bosni i Hercegovini. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Takođe želimo da podvučemo da u potpunosti stojimo iza riječi predjednika kluba  Zdravka Šavije izrečenih na pres konferenciji. Osuđujemo prekrajanje njegovih izjava i spominjanja nekih udruženih zločinačkih organizacija. To Šavija na pres konferenciji nije rekao. Konstatujemo da  pojedini članovi FK Sarajeva ne obmanjuju  bh. javnost spominjanjnem  zločinačkih udruženih organizacija. Ponavljamo da to Šavija nije izjavio.

Ubjeđeni  smo da će Fudbalski savez Bosne i Hercegovine poduzeti sa svoje strane sve da se šampionat  završi na najbolji mogući način. Naš klub će sa svoje strane dati podršku FSBiH."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.