Kadeti savladali Portugal i došli na korak od polufinala

Savladan Portugal

Kadeti savladali Portugal i došli na korak od polufinala

M. Šljivak

Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine savladala je selekciju Portugala sa 69:52 u prvoj utakmici drugog kruga Evropskog prvenstva B divizije u Rumuniji.

Izabranici Gordana Firića su odlično otvorili utakmicu i poveli su 9:3, no onda su dopustili seriju Portugala od 11:0, da bi do kraja prvog perioda Portugalci održali vodstvo pa je nakon prvih deset minuta rezučltat glasio 16:14 za njih.

Otvorili su Portugalci bolje i drugi period. Poveli su 20:14, ali onda je uslijedila serija naših kadeta od 10:0 i vodstvo od 26:20. Ipak, Portugal nije dozvolio našim košarkašima da se odlijepe na veću prednost, te su na kraju poluvremena imali minimalno vodstvo 32:31.

Drugo poluvrijeme je počelo dosta nervozno sa obje strane. U prvih pet minuta drugog poluvremena postignuto je samo osam poena 4:4, ali u završnici treće dionice  naši momci igraju mnogo bolje. Iskoristili su promašaje Portugala, te su  završnih deset minuta ušli sa šest poena prednosti 45:39.

Posljednji period donio je odličnu igru bh. kadeta, te se prednost stalno povećavala, da bi na kraju završilo sa 17 poena razlike.

Aleksandar Lazić je sa 16 poena i 15 skokova predvodio naš tim, a Smajlović i Garić su uz njega bili još dvocifreni sa po 11 poena.

Za prolaz u polufinale našoj reprezentaciji je potrebna pobjeda u susretu sa Mađarskom koji se igra sutra.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.