Korak bliže Poljskoj
Bajramović je odigrao kapitenski i ubacio 15 poena uz 6 skokova

Eurobasket 2009

Korak bliže Poljskoj

Izabranici Mensura Bajramovića su upisali i treću pobjedu u dodatnim kvalifikacijama za odlazak na Eurobasket u Poljskoj narednog mjeseca.

Pred punom zeničkom Arenom, naši igrači nošeni navijanjem skoro 5.000 vjernih navijača upisali su pobjedu nad selekcijom Portugala rezultatom 73:61, i tako se na najbolji način revanširali Portugalcima za poraz od prije tri godine koji nas je koštao odlaska na Eurobasket.

Portugalci su bolje otvorili utakmicu, i imali su vodstvo sve do polovine prve četvrtine kada naša reprezentacija dolazi u vodstvo do 10:9. Nakon toga igralo se koš za koš, a Portugalci ponovo dolaze u vodstvo 0:45 do kraja, i na odmor odlaze sa prednošću od 22:21.

Našu reprezentaciju je u igri držao odličan procenat šuta sa linije slobodnih bacanja, dok smo u odbrani igrali jako loše. Ipak, ono što su naši igrači odlično napravili jeste pritisak na Andre Santosu, koji je već početkom prvog dijela imao dvije lične greške. Očito je selektor Bajramović odlično prostudirao njegovu igru iz utakmice protiv Belgije od prije tri dana kada je postigao 19 poena.

Drugo poluvrijeme smo odlično otvorili. Mujo Tuljković pogađa dvije trice, a nakon njega i Nemanja Gordić, pa  sredinom druge dionice imamo vodstvo 30:26, što je ujedno bila i najveća prednost na utakmici.

Puna Arena u Zenici potvrdila je epitet najljepše dvorane u BiHNaši su popravili igru u odbrani, a išut izvana je proradio, tako da smo sredinom druge dionice napravili seriju od 12:0 koja nas je odvela do prednosti 37:26. Drugo poluvrijeme smo zaključili s dva poena Gordića i sasvim zasluženo otišli na odmor sa prednošću od 39:28.

Ratko Varda je u prvom dijelu pokazao da ga je imalo smisla dugo čekati da zaigra u nacionalnom dresu. Momak je odigrao odlično prvo poluvrijeme, posebno prvu četvrtinu kada je postigao 6 poena i bio jedan od naših najboljih igrača na parketu. U drugoj dionici igre nas je malo stao šut s linije slobodnih bacanja, ali smo taj hendikep nadoknadili šutem za tri poena.

Portugal je kako i prvo poluvrijeme, tako i drugo puno bolje otvorio. Na samom startu nam prave seriju 5:0 i smanjuju naše vodstvo na 39:33. Ipak, nakon toga proradio je i Ivan Opačak koji svojom prvom tricom, ujedno i svojim prvim poenima na utakmici donosi našem timu vodstvo od 43:33. 3:30 do kraja treć dionice Portugal nam je prišao na samo minus pet, ali onda Bajramović tricom diže na plus 8.

Krajen treće četvrtine naši igrači su zaigrali puno bolje, a konačno se probudio i Nihad Đedović koji serijom koševa donosi našem timu najveću prednost na utakmici od 57:43 kojom se odlazi na odmor nakon treće četvrtine.

Posljednja dionica bila je najdramatičnija od svih. Iako krajnji rezultat ne sugerira tako, naši momci su se dobro morali potruditi da upišu novu pobjedu. Portugalci su sjajnom igrom napravili seriju 11:0 i došli na samo minus tri razlike, 57:54, ali su izabranici Mensura Bajramovića imali više snage i koncentracije, te na kraju sasvim zasluženo upisali treću pobjedu u ovim dodatnim kvalifikacijama.

Nemanja Gordić je bio prvo ime naše reprezentacije sa 18 poena, a odličnu partiju pružio je i Bajramović sa 17 poena. Nihad Đedović je ovaj put pružio nešto slabiju partiju, baš kao i Zlatko Jovanović, ali najbitnije je da to nije utjecalo na krajnji ishod ove utakmice. Kod Portugala najbolji su bili Evora i Costa sa po 15 postignutih poena.

BiH – Portugal 73:61
21:22, 18:6, 18:15, 16-:8
ZENICA – Arena. Gledalaca: 5000. Sudije: Ivo Dolinek (CZE), Gili Cohen (ISR), Boris Gabara (SVK). Pet ličnih grešaka: Gomes (Portugal).
BiH: Jovanović 5, Opačak 6, Tuljković 9, Gordić 18, Milošević, Bavčić 5, Jazvin, Kikanović, Varda 6, Popović, Đedović 9, Bajramović 15.
PORTUGAL: Gomes, Costa 15, Goncalves, Mota, Gomes 11, da Silva, Andrade 5, Coelho 5, Figuoredo, Evora 15, Miranda, Santos 10.
Ono što posebno brine jesu velike oscilacije u igriu našeg tima. Naša igra kretala se od odlične do katastrofalne, a jako brine i podatak da su Portugalci iako puno niži napravili čak deset skokova više od naših igrača.

Nama ostaje još jedna utakmica u Belgiji koju ne smijemo izgubiti više od 5 poena razlike, a nadajmo se da će Mensur Bajramović pronaći odgovarajuću taktuku, kako bi naši igrači upisali i četvrtu pobjedu koja bi nas odvela na megdan Francuskoj ili Italiji kao posljednjoj prepreci na putu za Poljsku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.