Košarkašice spremne za kvalifikacije

Kreću kvalifikacije za EP

Košarkašice spremne za kvalifikacije

J. Duvnjaković

Goran Jovanović, selektor ženske košarkaške reprezentacije BiH, spremno čeka duele sa Turskom i Rumunijom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

"Prije svega zahvalio bih se u ime reprezentacije gradu Tuzli, košarkaškom savezu i svima koji nam pomažu. Imamo sjajne uslove za rad i na nama je samo da radimo. Što se tiče reprezentacije, krenuli smo sa upoznavanjem igračica, jer znamo da pet godina nije bilo ženske reprezentacije, pa će nam biti dosta teško igrati sa reprezentacijama koje su u pogonu već duže vrijeme. Turska je osvajač više medalja, Rumunija se četiri godine spremala za EP, a Izrael je u vrhu kvalifikacija i koji će se i u ovim kvalifikacijama boriti za EP. Mi smo autsajderi, ali ćemo dati maksimum u svakoj utakmici, ostavit ćemo srce na terenu i čestitati protivniku ako nas dobije", rekao je selektor BiH Goran Jovanović, te je dodao:

"Što se tiče spiska, imamo oko 20 igračica u pogonu. U mojoj glavi već imam 12 igračica, ali sam pozvao 16 igračica jer želim da neke mlađe košarkašice budu tu sa nama i osjete reprezentativnu atmosferu. Irmu Rahmanović nisam pozvao jer sam ocijenio da ona ne može trenutno ući među 12, pa ne želim da remetim njen rad u klubu. To ne bi bilo korektno prema njoj, ali je u planu za naredni ciklus".

Veoma je upoznat sa protivnicima u grupi.

"Rumunija nije loša ekipa, nisu prošli loše na EP, jer ekipa koja izgubi sa samo sedam razlike od Francuske po meni je jako dobra. Nisu prošli u drugi krug, ali to ne znači da su loši. To je jako ozbiljna reprezentacija, sa dosta igračica koje igraju u Evropi. Mi imamo jako neugodan raspored pa smo u najtežoj poziciji. Ove kvalifikacije su se skratile, sa 24 kvalifikanta na 16, tako da je mnogo lakše prije bilo ući na EP nego sada. U teškoj smo grupi, ova generacija je sjajna, ali treba dati vremena djevojkama da ostvare neki rezultat.  Bio bih zadovoljan da se ravnopravno nosimo sa svim reprezentacijama i da znamo igrati košarku", dodao je Jovanović.

Milica Deura respektuje protivnike u kvalifikacijama.

"Atmosfera u ekipi je na visokom nivou, očekuju nas teške utakmice, sa respektabilnim ekipama. Mi jesmo mala reprezentacija, ali imamo veliko srce. Ja mogu obećati, kao i sve kolegice iz reprezentacije da ćemo se boriti do posljednje sekunde, da ćemo dati sve od sebe", rekla je Deura.

Lynette Kaiser je naturalizovana košarkašica i ona će debitovati za bh. tim.

"Veoma mi je drago što sam sada ovdje, jako sam uzbuđena. Spremni smo za rad. Košarka je težak sport, imamo odličnu atmosferu. Kao što sam rekla, uzbuđena sam što ću igrati protiv Rumunije i Turske. Mogu obećati maksimalno zalaganje, a to je vjerujem sve što će navijači tražiti od nas, da igramo čvrsto. Najvažnija stvar jeste da ćemo dati sve od sebe u Rumuniji, a onda očekujemo dobru podršku u utakmici protiv Turske. Turska jeste težak protivnik, ali vjerujem da ćemo mi imati tu prednost domaćeg terena i publike i da ćemo ostvariti dobar rezultat", rekla je ova Amerikanka.

Selektor je o Lynette rekao:

"Što se tiče Lynette Kaiser, nismo je birali samo po kvaliteti, nego i po karakteru. Ona je sjajna djevojka, odmah se uklopila u reprezentaciju. Bila je sa nama dva dana u Crnoj Gori. Pomno prati sve svoje kolegice iz reprezentacije, zna kako igraju, dobro ih poznaje. Naše igračice su je jako dobro prihvatile i mislim da je ona ponosna što je dio naše reprezentacije i što je dobila pasoš Bosne i Hercegovine", rekao je Jovanović.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.