Poznat konačni poredak: Nikad lošiji plasman BiH

Evropsko prvenstvo koje ćemo brzo zaboraviti

Poznat konačni poredak: Nikad lošiji plasman BiH

Finalnom utakmicom Španije i Litvanije spuštena je zavjesa na 39. po redu izdanje Eurobasketa, koji se prvi put održavao u četiri zemlje.

Novi šampion Evrope je Španija, koja je u finalnoj utakmici savladala Litvaniju rezultatom 80:63. Treće mjesto osvojila je Francuska, koja je bila domaćin završnog turnira. Parker i društvo su u sudaru za bronzu slavili nad Srbijom i tako došli do utješne nagrade, s obzirom da su Francuzi bili prvi favorit za najsjajnije odličje.

Mogli bismo reći da ćemo ovo Evropsko prvenstvo brzo zaboraviti. Još i prije odlaska na smotru najboljih evropskih selekcija bilo je jasno da se nemamo čemu nadati, a spominjati naše prve zvijezde koje se nisu odazvale reprezentaciji je suvišno.

Selektor Duško Ivanović je raspolagao sa objektivno limitiranom ekipom, pa stoga ne treba previše čuditi što je na kraju Eurobasketa naša selekcija zauzela 23. mjesto od 24 ekipe koje su se takmičile. Bez obzira na gotovo nikakva očekivanja, ovaj plasman je razočaravajući.

Od naše reprezentacije je slabije plasiran samo Island, koji je upisao svih pet poraza. Izabranici Duška Ivanovića su poraženi u četri utakmice, a najsjajniji trenutak našeg Eurobasketa je iznenađujuća pobjeda nad Izraelom.

Što se tiče prethodnih plasmana, prošli Eurobasket 2013. godine smo završili na 13. mjestu sa tri pobjede i dva poraza, a dvije godine ranije smo bili 17. sa dvije pobjede i tri poraza. BiH nije učestvovala na prvenstvima 2007. i 2009. godine, a 2005. godine smo završili na 13. mjestu.

Bosna i Hercegovina je 2003. godine zauzela 15. mjesto od 16 ekipa koliko ih se takmičilo a, iako smo i tada bili pretposljednji, ovogodišnji rezultat je slabiji plasman s obzirom na broj učesnika smotre najboljih evropskih košarkaških selekcija.

Konačni poredak Eurobasketa 2015:

1. Španija, 2. Litvanija, 3. Francuska, 4. Srbija, 5. Grčka, 6. Italija, 7. Češka, 8. Latvija, 9. Hrvatska, 10. Izrael, 11. Poljska, 12. Slovenija, 13. Belgija, 14. Turska, 15. Gruzija, 16. Finska, 17. Rusija,18. Njemačka, 19. Makedonija, 20. Estonija, 21. Ukrajina, 22. Holandija, 23. Bosna i Hecegovina, 24. Island

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.