Rusija u Mejdanu zatvorila put BiH ka Eurobasketu!

Poraz od Rusije

Rusija u Mejdanu zatvorila put BiH ka Eurobasketu!

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras u Mejdanu od selekcije Rusije rezultatom 78:67.

Ovim porazom naša selekcija je gotovo bez šansi za plasman na Eurobasket, te nam je potrebno pravo čudo da se tamo nađemo s dvije pobjede.

Odlično prvo poluvrijeme je odigrala naša selekcija. Poveli smo s 5:0 u uvodnim minutama, da bi se potom Rusija držala do sredine igre u prvoj četvrtini, kada je Mirza Teletović serijom poena uz odličnu odbranu odveo naš tim do plus 10 nakon prve četvrtine, 22:12.

Bh. tim je dominirao i u drugoj dionici. Potpuno smo dominirali u skoku, igrala se odlična odbrana i ubrzo je razlika otišla i na plus 16, 34:18.

Međutim, Rusi su odigrali dobru završnicu druge dionice, pa su na odmor otišli sa samo osam poena minusa, 39:31.

Rusi dobro otvaranju drugo poluvrijeme. Pojačali su odbranu, dok naša selekcija s druge strane nije mogla pogoditi ništa, pa je ubrzo rezultat bio u egalu, 40:40.

Nastavljena je potom igra koš za koš. Rusi su uspjeli da nakon dugo vremena i povedu 47:45, a naši i dalje nisu mogli da dođu do napadačkog učinka. Gosti su otišli na plus sedam (55:48), Mirza Teletović je previše forsirao, promašivao je, pa je Rusija u posljednju dionicu ušla s četiri poena prednosti, 55:51.

Rusi su održavali prednost u posljednjoj dionici. Imao je Nurkić nekoliko napada da potpuno dođemo u egal, ali je Karasev trojkom povećao prednost na plus sedam, 65:58.

Gordić je potom uzvratio trojkom, ali je potom Rusija ponovo odličnom odbranom dovela do nekoliko izgubljenih lopti, pa su se naši rivali ponovo odmakli. Nije na ruku našim košarkašima išla ni očajna atmosfera unutar tima, što se jasno vidjelo na parketu u samom finišu, kada je umalo došlo do incidenta među igračima, ali i navijačima.

Povratka više nije bilo, pa je Rusija do kraja mirnom igrom došla do trijumfa, te je na taj način ostvarila plasman na Eurobasket, dok našima treba čudo da se nađe tamo.

Ruse je do pobjede vodio Mozgov sa 17 poena, dok je Mirza Teletović na drugoj strani ubacio 23.

Kvalifikacije za EP:

BiH - Rusija 67:78 (22:12, 17:19,12:24, 16:23)

BIH: Nurkić 18, Zahiragić, Buza, Vrabac, Milošević 10, Gegić, Gordić 5, Kikanović 6, Teletović 23, Musa 5, Sulejmanović, Gajić, Halilović.

RUSIJA: Karasev 15, Baburin 3, Ivlev, Bykov 10, Antonov 4, Zubkov, Khvostov 9, Mozgov 17, Kolyushkin, Vorontsevich 16, Ilnitskiy, Kulagin.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi