Švedska pala uz dosta muke

Nurkić i Musa briljirali

Švedska pala uz dosta muke

M. Šljivak

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Švedsku 74:71 u drugom meču kvalifikacija za Eurobasket.

Odlično je bh. tim ušao u meč. Dominirao je Jusuf Nurkić na obje strane parketa, pa je naša selekcija tijekom prve dionice imala konstantno vodstvo. Šveđani su imali dosta problema u realizaciji, nisu mogli pogoditi gotovo ništa, pa su nakon prve dionice imali zaostatak od devet poena, 25:16.

Očajno su obje selekcije ušle u drugi period. Šveđani su promašivali otvorene šuteve, naši košarkaši to nisu mogli da iskoriste.

Iako su bh. košarkaši imali i 13 poena prednosti, gosti su serijom trojki došli na samo minus dva, 35:33, da bi se na odmor otišlo sa plus pet u korist naše reprezentacije, 40:35.

Loše je ekipa Damira Mulaomerovića ušla u drugo poluvrijeme. Serijom od 7:0 nakon trojke Hakansona Švedska je po prvi put došla u vodstvo u ovom meču, 42:40.

Ipak, serijom od 8:0 nakon odličnih akcija Muse, ali i Vrabca u odbrani naša selekcija dolazi do plus šest, 50:44, no Švedska se opet uspjela vratiti i u posljednju dionicu se ušlo sa nariješenim rezultatom 50:50.

Trojkom Teletovića i poenima Nurkića BiH otvara posljednji period za plus pet, 55:50, da bi zatim Džanan Musa prelomio meč trojkom za plus 11, 63:52.  Odbrana je djelovala jako dobro, ali Švedska nije posustajala, pa su ponovo smanjili razliku na samo pet poena, 67:62.

Nastavili su naši da promašuju. Nakon što Nurkić nije pogodio bacanja za ovjeru pobjede, gosti pogađaju trojku, te dolaze na minus dva (71:69), na 45 sekundi do kraja, ali je Musa zakucao za pobjedu.

Na kraju je naš tim ipak zasluženo slavio pobjedu do koje je nas vodio duo Nurkić - Musa. Jusuf je meč završio sa 19 poena i 15 skokova, dok je Džanan imao također 19 poena i 11 skokova.

Hakanson je na drugoj strani ubacio 15 poena, a Czerapowicz 16.

Kvalifikacije za EP:

BiH - Švedska 74:71 (25:16, 15:19, 10:15, 24:21)

BIH: Nurkić 19, Zahiragić 3, Buza, Vrabac 4, Milošević 6, Gordić 5, Kikanović 6, Teletović 12, Musa 19, Sulejmanović, Gajić, Halilović.

ŠVEDSKA: Person 4, Borg 3, Kjellbom 6, Pita 6, Gaddefors 3, Massamba, Liden, Hakanson 15, Czerapowicz 16, Lindqvist 12, Spires, Engstrom 6.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi