Deset bh. musketira u grupnoj fazi Europa lige

Devet igrača i jedan trener brane čast BiH

Deset bh. musketira u grupnoj fazi Europa lige

Revanš susretima play-off faze određeni su i posljednji učesnici ovosezonskog žrijeba za Europa ligu. U drugom po važnosti evropskom fudbalskom klupskom takmičenju Bosna i Hercegovine će imati deset predstavnika.

U žrijebu sa svojim Celticom, kojeg je Maribor eliminisao u play-offu za Ligu prvaka, naći će se mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine Bahrudin Atajić.

Nakon što su od Aalborga eliminisani iz 3. pretkola Lige prvaka, Dinamovci Said Husejinović i Armin Hodžić naći će se takođe u žrijebu nakon što su u dva meča rumunski Petrolul. Obojica bh. fudbalera trenutno se oporavljaju od povreda. Bivši fudbalera Sarajeva je po drugi put operisao križne ligamente koljena, dok se nekadašnji fudbaler Željezničara u Minhenu oporavlja od povrede trbušnog zida.

Grupnu fazu Europa lige igrati će i bh. reprezentativac Muhamed Bešić, koji je ovog ljeta pojačao Everton. Karamele su kroz dobre igre u prošloj sezoni engleskog Premiershipa osigurale direktan nastup u grupnoj fazi ovoga  evropskog takmičenja. 

Nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine Ibrahim Šehić, nakon što je njegov Qarabagh od Salzburga eliminisan u 3. pretkolu Lige prvaka, iz dvomeča play-off faze Europa lige sa Twenteom izašao je kao bolji tim. Šampion Azerbejdžana je pokazao da zaslužuje nastaviti svoj evropski put, a u duelu sa holandskim predstavnikom nekadašnja "jedinica" Željezničara je briljirala i jedan je od najzaslužnijih za ovaj historijski uspjeh svog kluba.

Čak trojica bh. fudbalera će u dresu Rijeke igrati u grupnoj fazi Europa lige. Damir Zlomislić, Zoran Kvržić i Jozo Špikić dio su tima sa Kantride koji je nastavio sa sjajnim partijama u Evropi i ove sezone. Nakon što su prošle sezone izbacili Stuttgart, ove će uživati u svom drugom nastupu u grupnoj fazi.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Standard Liege, potencijalnog reprezentativca Dine Arslanagića, iz play-offa Lige prvaka eliminisan je od strane Zenita, i to vrlo ubjedljivo, a utjeha će im biti mečevi Europa lige.

Deseti predstavnik Bosne i Hercegovine u ovom UEFA-inom takmičenju nije fudbaler, već trener. Vahid Halilhožić će predvoditi svoj Trabzonspor nakon što je u play-off izbacio ruski Rostov.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.