"Neka Željezničar posebno obrati pažnju na Olssona i Therna"
Kristoffer Olsson je izdanak Arsenalove omladinske škole (Foto: EPA)

Švedski novinar za SportSport.ba

"Neka Željezničar posebno obrati pažnju na Olssona i Therna"

Fudbalere Željezničara za pet dana očekuje prvi meč 2. pretkola Evropske lige protiv AIK-a iz Štokholma koji će biti odigran na Grbavici s početkom u 20:45 sati.

Pred utakmicu koja slijedi, za SportSport.ba je govorio novinar Andreas Sundberg sa tamošnjeg najčitanijeg sportskog web-sitea Fotbollskanalen.se, koji se bazira isključivo na švedski i evropski fudbal.

Zbog nepoznavanja kvaliteta našeg kluba Sundberg se nije usudio prognozirati pobjednika ovog dvomeča, ali je za SportSport.ba ukazao na nekoliko stvari na koje bi u Željezničaru trebali obratiti posebnu pažnju.

"AIK je dobra ekipa i ono što ih krasi je izuzetno čvrsta odbrana. Na 13 ligaških utakmica su primili samo devet golova, imaju kvalitetne stopere koji su snažni i odlični u skoku. Definitivno, AIK-u nije lako postići gol", rekao je na početku Sundberg, te potom otkrio u kojoj formaciji igra švedski velikan:

"AIK najćešće igra sa trojicom stopera i dvojicom bekova koji su aktivni na obje strane terena, i ofanzivno i defanzivno. Može se reći da njihov trener Rikard Norling (46) forsira formaciju 5-3-2, nekada i 5-4-1, zavisno od protivnika".

Ako je odbrana AIK-ova prednost, nedostatak je definitivno manjak maštovitosti u napadu i izuzetno slaba realizacija.

"Obrana jeste odlična, ali napad ne funkcioniše najbolje. AIK ima velikih problema u tom segmentu čemu svjedoči i to što je na 13 utakmica postigao isto toliko golova, što je premalo. Mislim da im nedostaju fudbaleri koji bi mogli dobro i brzo utrčavati u prostor, a fali tu i kreacije", rekao je švedski novinar, koji je za kraj razgovora za SportSport.ba upozorio Želju na dvojicu fudbalera koje je posebno izdvojio:

"Najbolji igrači AIK-a su Kristoffer Olsson i Simon Thern. Radi se o dvojici mladih veznjaka koji su izuzetno važni za ekipu iz Štokholma i oni su sigurno najkvalitetniji individualci s kojim raspolaže trener Rikard Norling. Olsson je bio kapiten Švedske U-21 reprezentacije na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Poljskoj, dok Thern ima iskustvo igranja u Ligi prvaka gdje je nastupao za Malmo prije nekoliko godina. Obojica fudbalera su dobri asistenti, s tim što je Thern nešto bolji trkač. Neka u Željezničaru posebno obrate pažnju na ovaj dvojac".

Simon Thern (24) u AIK-u nastupa kao posuđen igrač iz Heerenvena, a ranije je igrao za Malmo, Helsingborg i Varnamo. U ovoj sezoni švedske Allsvenskan lige odigrao je svih 13 utakmica i njegov učinak je jedan gol i tri asistencije.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Kristoffer Olsson (22) je član AIK-a od januara 2017. godine, a interesantno je da je ovaj fudbaler prošao omladinske kategorije Arsenala, ali je za prvi tim Topnika odigrao samo jedan meč. Iz Londona je išao na posudbu u Midtjylland, koji ga je početkom godine prodao AIK-u za milion eura. Olsson je do sada nastupio na 12 utakmica u švedskoj ligi i upisao je dvije asistencije, dok se još uvijek nije uspio upisati u listu strijelaca.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi