Nezamislivo, ali Primera bi mogla ostati bez Barcelone
Foto: EPA

Ukoliko se Katalonija odvoji od Španije

Nezamislivo, ali Primera bi mogla ostati bez Barcelone

E. Škorić

Barcelona bi, ukoliko se Katalonija odvoji od Španije, mogla da ostane bez nastupa u Primeri.

Stanovnici Katalonije će na referendumu narednog mjeseca odlučiti da li žele nezavisnost te autnomne pokrajine. Ukoliko dođe do nezavisnosti Katalonije, moglo bi se dogoditi da Barcelona, koja je uz Real Madrid najjači klub u Španiji, ne igra u Primeri.

Bilo bi zaista teško zamisliti da Barca i Espanyol igraju u ligi koja bi brojala razne amaterske klubove.

„Ukoliko Katalonija postane nezavisna, uzimajući u obzir Zakon o sportu koji bi bio na snazi u ostatku Španije, Barceloni ne bi bilo dozvoljeno da igra u Primeri“, rekao je prvi čovjek Primere Javier Tebas, dodavši:

Potražite više informacija na temu La Liga:

„Moralo bi da dođe do promene zakona u Parlamentu Španiju. Jasno je da bi u slučaju da se to desi gubitak Barcelone bio veliki udarac za španski nogomet, pošto je to legendarni klub. Ne mogu da zamislim Primeru bez Barcelone. Na isti način ne mogu da zamislim Kataloniju bez Španije. Isto tako, ako bi se to desilo, kako bismo zvali ligu: španska ili iberijska“. 

Neki od igrača Barce koji su podržali referendum su Xavi i Gerard Pique. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.