Pelle obradovao Hrvate, Inan zapalio Tursku
Foto: EPA

Turska se plasirala na Euro

Pelle obradovao Hrvate, Inan zapalio Tursku

Večeras je odigrano devet utakmica kvalifikacija za odlazak na Evropsko prvenstvo koje će se sljedeće godine održati u Francuskoj. 

Hrvatska je do šeste pobjede u kvalifikacijama stigla savladavši na gostujućem terenu Maltu s minimalnih 1:0, a za jedini gol na utakmici u 25. minuti pobrinuo se Ivan Perišić. 

Izabranici Ante Čačića pobjedom nad Maltom takmičenje u grupi H završili su kao drugoplasirali i izborili izravan plasman u Francusku, kao i Italija koja je na domaćem terenu pobijedila selekciju Norveške rezultatom 2:1. 

Italijani su 'zahvaljujući' golu Tetteya gubili od 23. minute, da bi potom u 74. minuti izjednačili preko Florenzija i osam minuta prije kraja napravili potpuni preokret. Pobjedonosni gol za Italiju je postigao Pelle. 

Preostali duel u grupi H između Bugarske i Azerbejdžana okončan je rezultatom 2:0 u korist domaćina, a za golove na utakmici pobrinuli su se Aleksandrov u 20. i Rangelov u 56. minuti. 

Mnogo uzbuđenja viđeno je i u grupi A, gdje je reprezentacija Češke gostujućom pobjedom nad Holandijom (3:2) izborila direktan plasman na Evropsko prvenstvo u Francuskoj. 

Češka je golovima Kaderabeka i Surala već na poluvremenu imala vodstvo od 2:0, da bi u 66. minuti Van Persie nespretno poslao loptu u vlastitu mrežu i povisio vodstvo gostiju. Do kraja utakmice Holanđani su uspjeli smanjiti prednost, a strijelci su bili Huntelaar i Van Persie. 

Direktan plasman na kontinentalnu smotru izborila je i Turska, koja je u Konyi savladala Island rezultatom 1:0. Jedini gol na utakmici viđen je tek u 89. minuti, kada je Inan matirao Kristinssona i omogućio svojoj selekciji plasman kao najboljoj trećeplasiranoj reprezentaciji. 

Kazahstan je u utakmici bez rezultatskog značaja pobijedio Latviju sa 1:0. 

Grupa A:

Holandija - Češka 2:3
Turska Island 1:0
Latvija  - Kazahstan 0:1

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Grupa H: 

Malta - Hrvatska 0:1
Italija - Norveška 2:1
Bugarska - Azerbejdžan 2:0 


Selcuk Inan Incredible Last Minute Goal... by altindailymotion

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti