Premier liga sve popularnija, ali i skuplja

Nevjerovatne cifre u engleskoj Premier ligi

Premier liga sve popularnija, ali i skuplja

E. Čaušević

Engleska Premier liga važi za najbolju fudbalsku ligu na svijetu. Nevjerovatne su cifre koliko Englezi zarade na TV pravima u tri sezone, ali i iznenađujuće je gdje je Premier liga najgledanija.

Engleska TV kuća IMG od 1998. godine polaže prava na prenose svih utakmica engleske Premier lige, a nevjerovatno je koliko su se cijene TV prava promijenile u zadnjih 20 godina. Tako se 1992. godine za TV prava engleske Premier lige van Velike Britanije zarađivalo oko osam miliona funti, dok je u periodu od 2007. do 2010. godine to koštalo 200 miliona funti više.

"Za početak smo raspolagali sa samo dvije kamere i trudili smo se da pratimo sve moguće zanimljivosti, a nekoliko godina kasnije imali smo četiri kamere i odličan program. Danas je to mnogo drugačije, nevjerovatno je koliko smo napredovali", rekao je vlasnik IMG-a Graham Fry.

Ova TV kuća na početku je radila samo danima kada su se igrale utakmice, a kasnije se to promijenilo.

"Radili smo samo kada su utakmice i imali smo jedan magazin. Danas radimo svaki dan i imamo raznovrstan program o Premier ligi", rekao je producent Nick Moody.

Po trenutnom ugovoru od 2013. do 2016. godine IMG će za TV prava van Velike Britanije zaraditi oko 744 miliona funti, dok će za naredne tri szone to porasti na nevjerovatnih 968 miliona funti. Računajući na to da će ova liga postati znatno popularna "preko bare" ta zarada bi mogla biti oko 8.2 milijarde funti za tri sezone.

Na godišnjem nivou na TV pravima se zarađivalo oko 51 milion uključujući i Veliku Britaniju, dok se u naredne tri godine očekuje da će se na godišnjem nivou zarađivati oko 2,7 milijardi funti. Zaista nevjerovatne cifre.

"Naš ključ je što radimo ozbiljno. Dnevno izbacimo sate i sate kvalitetnog rada i zanimljivosti Premier lige. Svaku utakmicu tretiramo isto, nebitno da li igraju Manchester United - Liverpool ili QPR - Leicester. Uvijek sam govorio da fanove van Evrope treba tretirati isto. I oni vole fudbal i sada je ova liga gledanija van Evrope", rekao je Fry.

Engleska Premier liga najgledanija je na području Azije i Okeanije gdje ima oko 1,4 milijarde onih koji prate ovu ligu, dok je u Evropi taj broj na 190 miliona. Na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi Premier ligu prati oko 590 miliona ljudi, dok 530 miliona zaljubljenika u englesku ligu ima u ostatku Afrike. Najmanje je u Južnoj Americi 170, dok u Sjevernoj Americi i Karibima ima oko 190 miliona onih koji prate Premier ligu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.