Sam biraš put - Ili si punog džepa ili punog srca

Bila jednom dva Kolumbijca...

Sam biraš put - Ili si punog džepa ili punog srca

Carlos Bacca i Jackson Martinez su tako slični. Obojica su Kolumbijci, odlični fudbaleri koji igraju na istoj poziciji, a čak su i vršnjaci rođeni u razmaku od samo mjesec dana. 

Bacca i Martinez su imali i sličan fudbalski put. Profesionalnu karijeru započeli su u domovini, nakon čega su 2012. godine stigli u Evropu. Jackson je potpisao za Porto, a Bacca je za Club Brugge.

Martinez je u Portu stekao slavu i za taj klub je nastupao tri godine, nakon čega je potpisao za Atletico Madrid, dok je Bacca nakon samo jedne sezone u Belgiji prešao u Sevillu. Za njih su se raspitivali najveći klubovi u Evropi, ali je to zanimalo samo jednog od njih. Jedan je želio ispuniti svoje snove, pokušati ući u legendu i ostaviti trag na velikoj sceni, a drugog je zanimao isključivo novac.

Carlos Bacca je odabrao Milan, klub koji nije što je nekada bio, ali je ipak - Milan. Ogromno ime u svijetu fudbala, italijanski brend iz grada mode koji će uvijek biti u modi. Klub koji je sedam puta osvojio Ligu prvaka i čijih barem pet legendi u svakom trenutku mogu nabrojati čak i oni koji nikada nisu previše pomno pratili fudbal.

Iako Milan više ne spada među najjače evropske klubove, San Siro je mjesto koje inspiriše velike fudbalere pa i se Bacca vodio takvim razmišljanjem i ponosno obukao crveno-crni dres. Mogao je birati klub, mogao je zaraditi i mnogo više novca jer ponuda nije manjkalo, ali nije dozvolio da ga proglase pohlepnim, jer on to nije. Vođen fudbalskom strašću i zdravim razumom, Bacca se opredijelio za sredinu koja baš i nije najsretniji izbor za nekoga ko želi trofeje i ogromnu zaradu, ali njegovu sreću ne predstavljaju samo materijalne stvari.

Isti taj Milan je silno želio angažovati i drugog Kolumbijca, kojem smo u našoj priči dodijelili ulogu negativca. Jackson Martinez je odbio Rossonere tražeći bolje finansijske uvjete i ništa mu drugo nije bilo važno. Martinez ne samo da je odabrao bogatiju ponudu, već se i odlučio na napuštanje Evrope. Za nekoga ko ima tek 29 godina i kvalitet da još godinama hara evropskim terenima, donio je čudnu odluku i odgovorio na skupi poziv iz daleke Kine.

Guangzhou Evergrande - moćan klub koji je dao pravo bogatstvo za svoju novu igračku. Atletico je prodajom zaradio 42 miliona eura, a ne može se požaliti ni Jackson, koji je postao jedan od najplaćenijih napadača na svijetu. I vuk sit, i ovce na broju, ali samo prividno. 

Potražite više informacija na temu Serie A:

Fudbal jeste biznis, novac je tu odavno prebitan, ali ipak nije sve u njemu. Dok ribar Bacca s ponosom nosi dres Milana i bori se za grb tako velikog kluba, Jackson je krenuo drugim putem. Dosta je dokazivanja, vrijeme je za uživanje u novcu i poigravanje sa Kinezima koji mu nisu dorasli. Sa tribina će mu aplaudirati oduševljene mase onih koji do prije dvije ili tri decenije nisu znali ni pravila ovog sporta, a možda ih kroz određeno vrijeme zamijene roboti. Kako je krenulo, ne bi nas ni to iznenadilo.

A Bacca... Baccu će uvijek poštovati oni koji su poput njega - Oni koji cijene fudbal i njegove istinske vrijednosti.

Zaprati AC Milan, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AC Milan Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi