Foto: EPA

Katastrofa Španije

Šampion svijeta na koljenima: Holandija pregazila Španiju

M. Šljivak

Fudbalska reprezentacija Španije katastrofalno je počela odbranu naslova svjetskog prvaka. Crvena furija je večeras doživjela uvjerljiv poraz od selekcije Holandije s 5:1...

Prvu veliku priliku imali su Holanđani nakon osam minuta igre. Wesley Sneijder je pobjegao odbrani Španije, šutirao je, ali na pravom mjestu je Iker Casillas, koji spašava mrežu Crvene furije.

Ovaj pokušaj je probudio Špance, koji su većim dijelom prvog poluvremena dominirali. Nakon nekoliko opasnih prijetnji u 27. minuti je Furija stigla do vodstva. Diego Costa je duel sa Stefanom De Vrijom iskoristio da padne, a italijanski sudija Nicola Rizzoli je pokazao na bijelu tačku.

Odgovornost za izvođenje penala je preuzeo Xabi Alonso, koji je pogodio za vodstvo Španije od 1:0.

Novi veliku priliku Španci su imali u 43. minuti. David Silva je izašao sam pred golmana Holandije, ali golman Jasper Cillessen je fantastičnom odbranom spasio svoju selekciju. 

Kazna za promašaj je stigla samo minut kasnije. Sjajno ubacivanje Blinda na fantastičan način je glavom u mrežu pospremio Robin van Persie za izjednačenje rezultata na 1:1.

Ovim rezultatom se otišlo na odmor, da bi nakon nepunih 10 minuta igre u nastavku Oranje stigle do preokreta. Arjen Robben je prihvatio loptu u kaznenom prostoru. Uspavana odbrana protivničke reprezentacije nije uspjela da ga spriječi prilikom šuta, te je lopta završila iza leđa Ikera Casillasa za prednost Holandije od 2:1.

Robin van Persie je u 60. minuti zatresao prečku, da bi novi šok za aktuelne prvake svijeta uslijedio samo pet minuta kasnije. Stefan de Vrij je iskoristio grešku Ikera Casillasa i odbrane Španije, te je pogodio za velikih 3:1.

Napadač Manchester Uniteda Robin van Persie je novu priliku imao u 70. minuti. Još jedan dobar udarac je zaustavio Iker Casillas. Legendarni španski golman je tri minute kasnije napravio još jednu katatrofalnu grešku. Loše je primio loptu, Van Persie je bio na pravom mjestu, te je grešku Casillasa iskoristio da postigne gol za 4:1. 

Katatrofa Španije je nastavljena sedam minuta nakon četvrtog gola. Robben je kao brzi voz prošao pored Ramosa, poigrao se s Casillasom, te je pogodio za velikih 5:1.

Casillas je do kraja s nekoliko nevjerovatnih odbrana spasio Crvenu furiju još veće katastrofe, te je ostalo 5:1 za Holandiju.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Svjetsko prvenstvo, grupa B:

Španija - Holandija 1:5 (Xabi 27' / Van Persie 44', 73', Robben 53', 80', De Vrij 65')

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.