"Zuba" danas slavi svoj 40. rođendan

Magija koja vječno traje

"Zuba" danas slavi svoj 40. rođendan

D. Vejo
Teme:

Danas je penzionisani velemajstor fudbala, pred kojim kliču mnogi. Odrastao je u bjedi, proživljavao porodične tragedije, ali zbog svojih poteza, vrijedan je pominjanja i poštovanja.

Riječ je o Luisu Nazariju de Limi Ronaldu, čovjeku koji je iskreno volio fudbal, te za njega i živio. On danas slavi svoj 40. rođendan.

Sve je počelo davne 1976. godine u Riju. Njeova majka i otac, svaki dan su ga gledali kako titra loptu, ali znajući da ne mogu da mu pruže bolje od napuklih asfalta i prašnjavih terena, boljelo ih je više od svega. Niko nije imao da mu plati autobusku kartu, kako bi mogao negdje da trenira fudbal. Već od svoje šeste godine radio je u lokalnoj trgovini, kopao tuđe njive kako bi imao za koricu hljeba, dok mu je slatkiš da pojede bio samo san. 

Međutim, tokom jednog bezbrižnog igranja lopte sa svojim drugarima, tada mladog Ronalda zapazio je čelnik lokalnog kluba Sao Kristovao, koji ga je pozvao u svoj tim. Imao je 16 godina, kada je na 59 utakmica postigao nevjerovatnih 57 golova, što je bilo dovoljno da počnje njegov evropski san.

Usljedio je Kruzeiro, a onda PSV, Barcelona, Inter, Real Madrid, Milan te posljednja stanica Korintijas.

Nakon što je pokorio fudbalsku planetu, Ronaldo se vratio u svoj Rio. Kupio je slatkiše kojih je kao mali bio željan, ali kupio je onima koji su bili kao što je on nekad, siromašan. 

Suze nakon njegovog penzionisanja, protekle su iz očiju svih ljubitelja najvažnije sporedne stvari na svijetu. Vjerovao je kada niko nije, istrajao je kada su mnogi odustali. 

Možda nismo bili toliko svjesni u kakvoj fudbalskoj eri smo živjeli, kakve smo ličnosti gledali. Tek kada nas neko napusti ili se povuče, shvatimo koliko je veliki čovjek bio, koliko je zaista ovom svijetu dao, koliko je vrijedio.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi