Eurobasket 2015: Gasol na popravnom nakon Mundobasketa

Nema Marca, ali je drugi Gasol tu

Eurobasket 2015: Gasol na popravnom nakon Mundobasketa

Špancima nedostaje nekoliko važnih, velikih imena, ali ih oni imaju dovoljno. Tako da i bez Calderona, Navarra, Rubia, Ibake, Marca Gasola imaju dovoljno aduta za jedan dobar rezultat. Najveći adut je Pau Gasol, još jedna velika NBA zvijezda.

Pau ima dva evropska zlata, bio je i svjetski prvak još prije devet godina, ali je posljednju osvojio prije tri godine (London OI). Prošle godine su Španiju mnogi vidjeli u finalu SP-a, međutim oni su " zapeli" u četvrtfinalu. Za seniorsku ekipu Barcelone, Gasol je zaigrao u sezoni 1998-1999, a već dvije godine kasnije je već bio na draftu.

Izabran je od strane Atlante, ali je završio u Memphisu. U svojoj prvoj NBA sezoni, izborio se za nagradu najboljeg rookiea sezone. Prosječno je postizao 17.6 koševa i 8.9 skokova, a ujedno je bio i jedini član Grizzliesa koji je odigrao sve utakmice regularnog dijela sezone. Vrlo brzo će se Pau do kraja aklimatizirati na NBA ligu, postaje prvi strijelac kluba, kasnije i prvi skakač.

Od prvog februara 2008. godine Pau nosi dres Lakersa. Sa Lakersima nije uspio u prvom pokušaju osvojiti titulu, bolji je bio Boston, ali su zato u drugom sredili Orlando. Nakon šest godina Pau prelazi
iz Lakersa u Chicago. U posljednjoj sezoni u dresu Lakersa Pau je imao prosjek od 17,4, poena i 9,7 skokova po utakmici.

U pripremnom periodu Pau Gasol se poenima probio na drugo mjesto vječne liste reprezentacije Španije sa 2895, iza legendarnog Juana Antonia San Epifania. Španci jesu oslabljeni i zato Gasol morati dati i više od onoga što može ako selekciju želi odvesti što dalje.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.