FIBA ponudila konačno rješenje za dobrobit košarke

FIBA i Euroliga nastavljaju razgovore

FIBA ponudila konačno rješenje za dobrobit košarke

M. Šljivak

Rat FIBA i Eurolige već mjesecima traje i za sada se ne nalazi rješenje koje bi zadovoljilo obje strane.

Svjetska kuća košarke je najavila suspenzije za reprezentacije čiji timovi podrže Euroligu, te od Saveza traže da izbace sve timove iz nacionalnih prvenstava koji su uz euroligaška takmičenja.

Međutim, sve su češći razgovori dvije organizacije, koji za sada ne donose rezultate, ali pregovori će biti nastavljeni.

Rukovodstvo FIBA je poslala pismo Euroligi u kojima su jasno naglasili kakav format takmičenja žele.

Euroliga bi ostala kao najjače klupsko takmičenje. Košarkaška Liga prvaka bi bila novo takmičenje u kojoj bi učestvovali klubovi koji ne posjeduju A licencu Eurolige, dok bi FIBA Europe organizovala treće takmičenje po jačini i koje bi nosilo naziv FIBA Europe Cup.

Također, klubovi bi imali profit od odlaska igrača u reprezentacije, a nacionalni timovi bi mogli računati na sve igrače koje pozovu bez da se ekipe miješaju u odluke o dolasku košarkaša.

FIBA je Euroligi poslala sljedeće zahtjeve:

- ECA će organizovati Euroligu, kao najjače klupsko takmičenje u Evropi. Jedanaest klubova može imati A licencu, a pobjednik Lige prvaka imaće zagarantovano mjesto u Euroligi (u slučaju da Euroliga sadrži 16 klubova). Više mjesta za timove iz Lige prvaka biće garantovano, ako dođe do proširenja Eurolige (četiri u slučaju da Euroligu igraju 24 kluba).

- BCLSA će organizovati košarkašku Ligu prvaka (BCL), kao drugo po jačini takmičenje. Državna takmičenja biće mjerilo za ulazak u Ligu prvaka i želi se organizovati takmičenje s vrhunskim klubovima, koji nemaju A licencu za nastup u Euroligu.

- FIBA Europe će organizovati FIBA Europe Cup, kao treće po jačini evropsko takmičenje.

- Biće poštovani kalendari domaćih prvenstava i reprezentacija. FIBA je spremna razgovarati o tome da se kalendari takmičenja ne preklapaju s obavezama reprezentacije, posebno u kvalifikacijama koje će se igrati u novembru i februaru.

- Svi timovi koji učestvuju u ovim takmičenjima imaju obavezu da puste igrače kada imaju reprezentativne obaveze.

- FIBA i FIBA Europe će pružiti odgovarajuće osiguranje za igrače koji nastupaju za reprezentacije, uključujući one koji igraju van Evrope. Pravila u vezi toga nedavno su promijenjeni u tom pogledu.

- FIBA je također donijela nova pravila u kojima će i klub imati financijsku korist od reprezentacija u koje daju igrače.

- ECA će na godišnjem nivou izdvajati sredstva za razvoj drugog i trećeg takmičenja po jačini. Tačna cifra će biti određena u narednom periodu.

-  FIBA je spremna prihvatiti poslovni model takmičenja Eurolige, koji trenutno predviđa 16 timova u Euroligi, te može zahtijevati naknado proširenje lige na 24 ekipe.

- FIBA se ne slaže s prijedlogom ECA da oko 40 profesionalnih timova mora biti pod njihovim okriljem i smatra to jasnim pokušajem da se od Eurocupa napravi B takmičenje Eurolige.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi