Posljednja titula Sovjetskog Saveza

U susret Eurobasketu

Posljednja titula Sovjetskog Saveza

M. Maksimović

Do početka Eurobasketa ostalo je još 35 dana, a mi ćemo se potruditi da vam ponudimo neke zanimljive stvari koje su vezane za istoriju ovog takmičenja. Neke stvari koje znate ali i koje možda ne...

Prva asocijacija, kada se spomene Eurobasket, svakako je selekcija Sovjetskog Saveza koja je vladala sve do 1985.godine. Od 1947.godine, Sovjetski Savez je osvojio 14 naslova, a posebno vrijedi izdvojiti period od 1957.do 1971.godine kada je osvojeno osam naslova prvaka Evrope zaredom.

Posebno ubjedljivi Sovjeti su bili 1985.godine u Njemačkoj, kada su do naslova stigli sa prosjekom od 109.1 poena po utakmici. Pitanje je kada će nešto slično napraviti neka od selekcija u Evropi.

Na prvenstvu 1985.godine, Sovjeti su protiv Francuske ubacili 118 poena, protiv Rumunije 100, Jugoslavije 105, Poljske 122, Bugarske 104, Italije 112 u polufinalu te 120 protiv Čehoslovačke u finalu. Samo u jednoj utakmici Sovjeti nisu išli preko 100 poena. Protiv Španije koja je slavila u prvom krugu 99:92.

Na klupi Sovjetskog Saveza je bio Vladimir Obukhov. Kompletna postava predvođena je divovima, iskusnim Tkachenkom i mladim Sabonisom. Sabonis je bio MVP prvenstva, a u prvoj petorci su bili još Valters, Petrović, Schrempf i Fernando Martin.

Pavel Petera je vodio Čehoslovačku do finala, dok je Italija bila treća. Jugoslavija je u četvrtfinalu izgubila upravo od Čehoslovačke. Doron Jamchy je bio strijelac turnira sa 28.1 poenom po susretu.
Eurobasket se igrao u tri grada, Karlsruheu, Leverkusenu i Stuttgartu. Sovjetski Savez je postao po 14. put prvak Evrope i niko nije ni mogao slutiti da je to posljednji put.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.