Sjajni Slovenci sredili i Grčku
Foto: EPA

Eurobasket, 3. kolo

Sjajni Slovenci sredili i Grčku

M. Šljivak

Reprezentacija Slovenije pobijedila je Grčku 78:72 u susretu 3. kola grupe A Eurobasketa.

Slovenija je odlično ušla u meč. Predvođeni Lukom Dončićem su igrali sjajno u prvoj dionici koju su na kraju dobili s 10 razlike, 23:13.

Čuvali su Slovenci prednost tokom druge četvrtine. Međutim, Grci su za nijansu bili bolji u ovom dijelu igre i uspjeli su da spuste prednost na minus pet, koliko je bilo na poluvremenu ovog meča, 35:30.

Treći period donosi bolju igru Grka. Okrenuli su meč na svoju stranu i činilo se kako ih Slovenci neće moći zaustaviti na putu ka pobjedu. Nakon 30 minuta igre Grčka je došla do preokreta i imali su šest razlike (52:58), ali uzbuđenjima nije bilo kraja.

Fantastični Dončić bio je kreator novog preokreta. Poenima i asistencijama je doveo Sloveniju do novog vodstva u ovom meču.

Slovenci su u posljednji minut ušla vodstvom 73:70, da bi potom odigrali dobru odbranu. Odgovornost u napadu preuzima Dragić i sjajnim ulazm pogađa za 75:70, ali Grci se naravno nisu predavali.

Sloukas je na 16 sekundi do kraja smanjio na 75:72, ali to je bilo sve u ovom meču. Slovenici su s linije bacanja potvrdili pobjedu i oni će igrati u narednoj fazi takmičenja jer su već na omjeru od tri pobjede i bez poraza.

Luka Dončić je vodio Sloveniju do pobjede sa 22 poena, Goran Dragić e dodao 20, dok je Sloukas na drugoj strani ubacio 18.

EP, 3. kolo:

Slovenija - Grčka 78:72 (23:13, 12:17, 17:28, 26:14)

SLOVENIJA: Randolph 8, Rebec, Dragić 20, Nikolić, Prepelič 16, Murič 6, Blažić, Vidmar 6, Zagorac, Dimec, Čančar, Dončić 22.

GRČKA: Calathes 6, Bouroussis 9, Sloukas 18, Pappas 10, Papagiannis 10, Printezis 10, Papanikolaou 4, Mantzaris, Agravanis, Papapetrou 5, Bogrid, Antentokounmpo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi