Očekivali Francuza, pojavio se Brazilac

SP u vodenim sportovima

Očekivali Francuza, pojavio se Brazilac

Brazilac Cesar Cielo Filho postavio je novi svjetski rekord na 100 metara slobodnim stilom, a njegovo vrijeme bilo je ispod 47 sekundi.

Olimpijski pobjednik na «stotku», Francuz Alain Bernard bio je prvi favorit šlagera večeri, ali je Filho došao do nejverovatnih - 46,91. Brazilac je zlato osvojio ispred Bernarda (47.12) na drugom i Bousqueta (47.25) na trećem mjestu.

Ryan Lochte je u prvoj trci večeri iskoristio činjenicu da nema Michaela Phelpsa pa je sa slavio sa 1:54,10. Laszlo Cseh je bio srebreni (1:55,24), a Eric Shanteau bronzani (1:55,36).

Novi svjetski rekord oborila je Jessicah Schipper na 200 metara delfin. Australijanka je sa 2:03,41 poboljšala svjetski rekord koji je Mary Descenza postavila u polufinalu.

Svjetski je rekord srušila i Kineskinja Zhao Jing u finalu utrke na 50 leđno. Njeno vrijeme iznosilo je 27,06, a Kinu je oduševila i štafeta 4x200 slobodno koja je u sastavu Yang Yu, Zhu Wei, Liu Jing i Pang Jiaying osvojila naslov (7:42,08), više od dvije sekunde ispod svjetskog rekorda Australijanki iz Pekinga.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.