Selec: Polako ovaj polumaraton prerasta u tradiciju

Bliži se drugi banjalučki polumaraton

Selec: Polako ovaj polumaraton prerasta u tradiciju

D. Vejo

Predsjednik trkačko rekreativnog kluba Banja Luka i jedan od organizatora predstojećeg polumaratona u gradu na Vrbasu je Vladimir Selec. Zaljubljenik u trčanje, prošle godine je došao na ideju da i banjalučani dobiju jedan trkački spektakl na kojem će učestvovati predstavnici mnogih svjetskih zemalja, a koji će ujedno preći u tradiciju.

„Prošle godine organizovali smo i prvi banjalučki polumaraton. Dužina je 21 kilometar. Imali smo 998 prijavljenih kandidata koji su pristizali iz različitih krajeva svijeta. Nisu svi uspjeli da prođu kroz cilj, velika vrućina uzela je maha tog dana ali rekao bih i neiskustvo. Kao događaj, ima veoma dobru perspektivu, nadam se da će ove godine biti više kandidata a i organizaciju ćemo dići na viši nivo“, rekao je za SportSport.ba Vladimir Selec.

Ruta koja je bila prošle, ponoviće se i ove godine.

„Naša ruta je sertifikovana, od stane Svjetske maratonske federacije. Na našoj ruti mogu da se obaraju svjetski rekordi i da se ostvaruju kvalifikacije i norme za druga takmičenja. Ako želimo zadržati sertifikat trka mora da se održi na toj stazi. Staza prolazi kroz uži centar Banja Luke, koja se lijepa sama po sebi, kao i to da je ravna što je jako bitno za trkače jer mogu da ostvare lični rekord to je još jedan od kvaliteta same staze“, dodaje Selec.

Posmatrači prošle trke, zadovoljni su organizacijom cijelokupnog događaja.

„Mnogo navijača je bilo na prošlom polu maratonu, što je za pohvalu. Slali smo upitnik ljudima, a prema onome što su oni odgovorili je to da je veliki broj navijača kako aktivnih tako i pasivnih prisustvovao samom događaju. Banja Luka se može pohvaliti navijačima u odnosu na Istanbul gdje na stazi nije bilo žive duše a toliki grad. Tako da bih ovom prilikom pozvao građane da se u što većem broju okupe kako bi ispratili svoje ljubimce od početka do kraja“, ističe on.

Nova godina, nosi i nove izmjene u samoj trci.

„Prije svega trudimo se da trka bude što ljepša, bolja, što ugodnija ruta trkačima. Imamo štafetu ove godine. Dakle, biće grupe sastavljene od po četiri osobe koje će na svakih pet kilometara predavati štafetu. Ne morate cijelu trku da istrčite, bićete dio događaja, dobićete medalju, majicu i bićete dio tog podizanja svijesti kod ljudi“, kazao je organizator predostojećeg polumaratona.

Trkači širom svijeta sletiće se ove godine u Banja Luku, kako bi svjedočili i bili učesnici trkačkog spektakla.

„Osim država iz našeg okruženja, dolaze nam trkači iz Turske, Ukrajine, Velike Britanije, Francuske, Španije, Rusije, SAD, Slovačke, Švedske, Danske i mnogih drugih. Do sada imamo oko 500 prijava, ostalo je još vremena kako bi se i ostali priključili i bili dio našeg druženja“, zaključio je Selec.

Drugi banjalučki polumaraton održaće se 8 maja tekuće godine, s početkom u 9 časova. Start kreće na Trgu Krajine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti