Trener rukometne senzacija sa Ilidže

Bašić: Nismo se nadali plasmanu u Premijer ligu

Rukometaši Igmana s Ilidže izborili su historijski plasman u Premijer ligu Bosne i Hercegovine. 

Ilidžanci su predvođeni nekadašnjim rukometnim reprezentativcem BiH Ademom Bašićem izborili u rukometnu elitu, iako to nije bio prevashodni cilj na početku sezone. To priznaje i sam Bašić s kojim smo razgovarali na jednom od treninga Igmana po okončanju sezone.

"Iskreno nismo se mi ni nadali plasmanu u Premijer ligu, tek nakon tri-četiri utakmice se počela javljati nada da ti mogli napraviti nešto više. Kako se prvenstvo odvijalo naše utakmice su bile sve jače i jače, a mi smo iz utakmice u utakmicu igrali sve bolje i bolje. Jednu od najtežih utakmica smo u Goraždu odigrali neriješeno i onda smo shvatili da bi mogli biti i prvi. Nakon te utakmice nismo više izgubili. Upisali smo 16 pobjeda u nizu i plasirali se u Premijer ligu. Nadam se da ćemo nastaviti s kvalitetnim radom jer je ekipa mlada", istako je nekadašnji srednji bek našeg nacionalnog tima na početku razgovora za SportSport.ba, te nastavio:

"Tim je sastavljen od čistih entuzijasta, nemam dinara, ili kako kod nas u narodu vole reći 'nemamo za kifle', ali ono što je najvažnije jeste jaka volja i želja".

Nadmudrio svjetskog prvaka i veliko trenersko ime

Goražde i Velež su bili najveći rivali Igmana u borbi za plasman u elitni rang. Goražde s klupe predvodi iskusni stručnjak Kasim Kamenica, koji je osvojio sve što se u rukometu mogao osvojiit. Zanimljivo je da kada je Kamenica sa reprezentacijom bivše Jugoslavije bio svjetski prvak, da se Bašić te godine počeo baviti rukometom.

"Sam osjećaj da se igra protiv trener za kojeg ne postoji naslov a da on nije osvojio izaziva strahopoštovanje. Svakako da sam imao veliki respekt prema njemu, ali upravo zbog toga je pobjeda protiv Goražda slađa. On je bio svjetski prvak sa bivšom Jugoslavijom 1987. godine u Rijeci kad su igrali pokojni Puc i ostali rukometaši koji su poslije bili najbolji na svijetu. Tada sam ja počeo lagano igrati rukomet u Butmiru, u svojoj mahali. Tada sam se divio tim rukometašima, a eto sada sam doživio da sam kao trener 'dobio' Kamenicu", rekao je Bašić koji je tokom svoje karijere nosio dres Split Brodomerkura.

U redovima ovoga kluba Bašić je svlačionicu dijelio s Petrom Metličićem i Ivanom Balićem, velikanima hrvatskog rukometa.

O ambicijama i planovima Igmana u narednoj, prvoj premijerligaškoj sezoni, Bašić kaže:

"Ja sam inače lokal-pariota. Trenutni igrački kadar našeg kluba čine uglavnom momci koji su sa Ilidže, koji su ponikli u Igmanu. Neki od njih su otišli u Bosnu, igrom slučaja Bosna je ostala bez para, a mi ih nismo ni imali pa su se oni logično vratili svojoj kući. Nadam se da ćemo u Premijer ligi imati jednu zapaženu ulogu, obzirom da je ekipa itekako mlada. Mislim da s par kvalitetnih mladih pojačanja možemo izboriti opstanak u našoj prvoj sezoni u elitnom rangu sa skromnim budžetom".

Osim što je nosio dres naše najbolje selekcije, Bašić je i kao trener bio član stručnog štaba i pomoćnik sadašnjm selektoru Draganu Markoviću. Naš nacionalni tim 11. juna očekuje najbitnija utakmica kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo u Poljsku, a u Zenici ćemo biti domaćini Bjelorusiji. Zanimalo nas je Bašićevo mišljenje o šansama najboljih bh. rukometaša da se plasiraju na šampionat Starog kontinenta.

Žao mi je zbog Toromanovića

Potražite više informacija na temu Rukometno prvenstvo BiH (M):

"Vjerujem da možemo na Evropsko prvenstvo. Ta utakmica s Bjelorusijom će biti 'na nož' i oni će dati sve od sebe. Ja sam po prirodi optimista i mislim da ćemo se u to utakmici 'skupit' maksimalno i odigrati požrtvovano. Oni inače i igraju sa srcem na terenu. Bilo je par utakmica u kojima nisu bili na nivou, ali one nisu toliko značile. Svaku utakmicu koja nam je nešto značila oni su odigrali super, tako da mislim da će i ovu narednu okončati na najbolji mogući način. Marka uvijek dobro pripremi i motiviše ekipu", kazao je Bašić, a na kraju se osvrnuo i na situaciju oko sada već bivšeg kapitena rukometne reprezentacije Muhameda Toromanovića:

"Žao mi je zbog ovih zadnjih dešavanja s Toromanovićem, ali niko nije nezamjenjljiv. On je sam otišao. Žao mi je ali idemo dalje, svi mi navijamo za reprezentaciju. Kad je ona u pitanju, tu nema kalkulacije".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.