Bjelorusi žele na Evropsko prvenstvo

Cilj je nastaviti kontinuitet posljednje dvije godine

Bjelorusi žele na Evropsko prvenstvo

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo otvaramo protiv Bjelorusije. Neugodnog protivnika bez obzira što je oslabljen neigranjem Rutenke i što je naša selekcija u baražu za SP eliminisala jaki Island. Realno, Bjelorusi nisu samo neugodan rival našoj reprezentaciji, već bi to sasvim sigurno bili i većini onih reprezentacija koje su blizu najboljim.

U prošlosti je Minsk godinama bio važna tačka na rukometnoj karti Evrope. Od raspada Sovjetskog Saveza Bjelorusi su uz Ruse ostali jedini pravi nasljednici nekada super jake škole rukometa. Do sada su Bjelorusi po tri puta bili na Evropskom i Svjetskom prvenstvu. U kvalifikacijama za posljednje veliko takmičenje (EP 2014) Bjelorusi su završili iza Islanda u grupi.

U Danskoj su dobili Crnu Goru što je bilo dovoljno za drugi krug. Ta pobjeda protiv Crne Gore je bila dovoljna na kraju za 12.mjesto. Izborili su nastup na SP naredne godine i sada pred sebe stavljaju
cilj, plasman na četvrto veliko takmičenje zaredom. Selektor reprezentacije je Yuri Shevtsov, zlatni sa Olimpijade u Seulu 1988. godine.

Oslanja se uglavnom na igrače iz domaće lige, Rutenka koji nosi dres Barcelone neće igrati zbog povrede, Aliaksandr Tsitou (Motor Zaporožje) je van forme, dugo se mučio sa povredom. Barys Pukhouski igra u Mađarskoj (Csurgói KK) i jedini je spreman.Ostali igrači igraju za Meshkov Brest, SKA Minski, Dinamo Minsk.

" Želimo uzeti maksimalan broj bodova iz prve dvije utakmice, što neće biti lako. Pogotovo je neugodna reprezentacija BiH, oni su izbacili jaki Island. Danska je favorit broj jedan, ali favorit može i izgubiti. Moramo se maksimalno spremiti za BiH odnosno Litvu kaže Dzmitry Nikulenkau.

Selektor Shevtsov naglašava kako je cilj ove reprezentacije zadržati kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima.

" Igrali smo na Evropskom, Svjetskom prvenstvu, plasirali smo se u Katar, želimo i u Poljsku. Prve dvije utakmice su vrlo važne i zato moramo biti maksimalno spremni ".

Igrači na koje računa Shevtsov:
Golmani: Ivan Matskevich (SKA Minsk), Ivan Maroz (HC Gomel), Vitali Charapenka (HC Meshkov Brest).
Krila: Ivan Brouka (SKA Minsk), Andrej Yurynok (Vityaz), Maksim Baranau (HC Meshkov Brest),
Dzianis Rutenka (HC Meshkov Brest).
Bekovi: Viktar Zaitsau (SKA Minsk), Aliaksei Shinkel (SKA Minsk), Dzmitry Kamyshyk (HC Meshkov Brest), Aleh Astrashapkin (HC Meshkov Brest), Siarhei Shylovich (HC Meshkov Brest), Kiryl Kniazeu (SKA Minsk), Aliaksandr Bachko (SKA Minsk), Dzmitry Nikulenkau (HC Meshkov Brest), Barys Pukhouski (Csurgó).
Pivoti: Maxim Babichev (HC Meshkov Brest), Vyachaslau Shumak (HC Meshkov Brest), Mihail Niazhura (HC Gomel).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.