Danska je novi olimpijski prvak!
Foto: EPA

Pobjedom nad Francuskom

Danska je novi olimpijski prvak!

M. Šljivak

Rukometna reprezentacija Danske novi je olimpijski prvak. U finalnom meču u Riju pobijedili su Francusku rezultatom 28:26.

Dosta izjednačen rukomet igrao se u prvih nekoliko minuta. Ekipe su imale svoje periode u kojem su bile bolje, te se su se selekcije konstantno smjenjivale u vodstvu.

Najveća razlika je bila dva razlike na obje strane. Francuska je nakon gola Karabatića u 21. minuti došla do 12:10, ali je Danska pojačala odbranu u završnici, pa su došli do preokreta i dva gola prednosti na poluvremenu, 16:14.

Danci su početkom drugog poluvremena po prvi put otišli na plus tri, a iako je Francuska imala i napade za izjednačenje, napadački su odigrali jako loše, što su njihovi rivali maksimalno koristili i ponovo je prednost otišla na plus tri, 23:20.

Zatim je Francuska ponovo izgubila loptu, Narcisse je isključen na dva minuta, Danska to koristi i u 48. minuti Lase Svan pogađa za po prvi put četiri razlike za Dansku, 24:20.

Nastavili su francuski rukometaši da srljaju. Danska je to koristila i prednost je u 49. minuti bila pet golova razlike, 25:20.

Međutim, ponovo se probudio Thierry Omeyer. S nekoliko odbrana je vratio Francuze u igru, a u 55. minuti je Narcisse smanjio na minus dva, 26:24.

Tri minute prije kraja još jedna odbrana Omeyera, Nikola Karabatić pogađa za samo minus jedan, a Svan ubrzo vraća na plus dva. 

Karabatić zatim ponovo da puta griješi i Danska je na kraju stigla do zlata.

Mikkel Hansen je predvodio Dansku s osam golova, a Michael Guigou je postigao šest na drugoj strani.

Finale:
Danska - Francuska 28:26

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi