Nekrunisani kralj tenisa: Novak Đoković!
Foto: EPA

Đoković imao jednu od najboljih godina u povijesti

Nekrunisani kralj tenisa: Novak Đoković!

M. Šljivak

Srbijanski teniser Novak Đoković odigrao je najbolju godinu u povijesti tenisa.

Nepobjedivi teniser je u godini na izmaku imao 82 pobjede u 88 odigranih mečeva, što je šesti najbolji omjer u povijesti bijelog sporta.

Ispred Novaka su samo legende ovog sporta. John McEnroe, Jimmy Conors, dva puta Roger Federer, te Bjorn Borg. 

Također, postao je tek treći čovjek nakon Roda Lavera i Rogera Federera, koji je u jednoj kalendarskoj godini igrao finala sva četiri Grand Slama. 

Fantastičnu godinu je fenomenalni Đoković okončao šestom titulom Mastersa, što je apsolutni rekord u svijetu tenisa.

Ove godine Đoković je upisao 31 pobjedu nad igračima iz Top 10 najboljih. Također, to je još jedan rekord koji je postavio Đoković, koji je uz Nadala i držao raniji rekord sa 24 pobjede.

Iako je odigrao jednu od najboljih sezona u povijesti tenisa, publika je rijetko na strani Đokovića. Uglavnom se navija protiv njega, a to je najizraženije bilo u finalu US Opena protiv Rogera Federera.

U tom meču je publika aplauzima nagrađivala čak i greške koje je Švicarac napravio uu ovom meču. Ostao je i bez BBC-eve nagrade za ličnost godine van Engleske, čini se nezasluženo.

Đoković ne udara lopticu kao prije četiri godine. Njegova igra se zasniva na laganom vraćanju udaraca i pažljivo skrojenim poenima. Takva igra mu donosi vrh u četiri od deset kategorija u ATP-u.

Najbolji je na osvojenim poenima nakon drugi servi, prvi i drugi ritern nakon servisa, te u riternima ukupno. Također, nalazi se među 10 najboljih u  još četiri kategorije.

Đoković ima procenat servisa od 89,8%, a samo Federer iz 2006. godine, te Pete Sampras iz 1997. godine imaju veći procenat od 90%.

Novaku nije bitno na kojoj podlozi igra. Sa 29 godina još je mnogo toga pred njim, a ima i izuzetno poštovanje od ostalih tenisera.

Pred njim je još jedan rekord. Želi srušiti broj osvojenih Grand Slam titula, a ispred njega su ostali Peteu Samprasu i Rogeru Federeru, koji su još uvijek ispred njega.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.