Dario Cologna uzeo zlato u dohvatnoj utrci

Drugi put u karijeri

Dario Cologna uzeo zlato u dohvatnoj utrci

U dohvatnoj utrci skijaškog trčanja na 30 km (15 km klasičnim + 15 km slobodnim stilom) zlato je na ZOI u Sočiju osvojio 27-godšnji Švicarac Dario Cologna. Njemu je to drugo olimpijsko zlato u karijeri, nakon što je u Vancouveru bio prvi na 15 km slobodnim stilom.

Cologna, koji je prošle godine u SP u Val di Fiemmeu bio zlatni u dohvatnoj utrci, napao je nešto manje od kilometra prije cilja, i za četiri desetinke je prestigao Šveđanina Marcusa Hellnera, olimpijskog pobjednika u ovoj disciplini iz Vancouvera. Na blagom usponu Cologna je prelomio utrku Hellner nije mogao uzvratiti.

Uspjeh Švicarca je time veći kada se zna da je samo nekoliko dana prije početka igara imao problema sa povredom zgloba.

Vodeći u ukupnom poretku Svjetskog kupa Norvežanin Martin Johnsrud Sundby osvojio je broncu sa zaostatkom od sekundu i četiri desetinke.

Domaći favorit, Rus Maksim Vilegžanin, ostao je bez medalje za jednu desetinku, zauzevši četvrto mjesto. Norvežanin Petter Northug, koji je osvojio četiri medalje u Vancouveru, završio je tek na 17. poziciji.

Rezultati:
1. Dario Cologna (Švi) 1:08:15.4
2. Marcus Hellner (Šve) +0.4
3. Martin Johnsrud Sundby (Nor) +1.4
4. Maksim Vilegžanin (Rus) +1.5
5. Ilija Černousov (Rus) +13.6
6. Jean Marc Gaillard (Fra) +14.4
7. Daniel Richardsson (Šve) +16.3
8. Johannes Duerr (Aut) +16.6
9. Maurice Manificat (Fra) +18.2
10. Lars Nelson (Šve) +22.3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.