Rusi dovoljno jaki za novo zlato

Imaju Malkina, Kovalchuka, Tikhonova

Rusi dovoljno jaki za novo zlato

U grupi B Svjetskog prvenstva u hokeju su Rusi, Amerikanci, Finci, Slovaci, Slovenci, Bjelorusi, Norvežani i Danci. Rusi brane naslov, ako već ne mogu računati na neke igrače iz NHL-a imaju dovoljno dobrih u KHL-u. Tako je i ove godine.

Ilya Kovalchuk, Viktor Tikhonov, Sergei Mozyakin, Maxim Chudinov, Viktor Antipin su iz KHL-a. Malkin, golman Bobrovsky, Anisimov, Tarasenko dolaze iz NHL-a. Jaka selekcija, branitelj naslova koji bi morao
najmanje do polufinala.

Finska bi trebala biti najveći rival Rusije u prvom dijelu. Problem ove reprezentacije leži u činjenici da su još uvijek neki glavni igrači u NHL-u, ali imaju odličnog golmana Pekka Rinnea. Ostale aduti su evropski. Od Jokinena, Ruutua, Kontiole, do Immonena.

Amerikanci godinama na svjetsku smotru dolaze sa skromnim selekcijama, uglavnom mladim igračima. I ovaj put je tako, pa bi pažnju na sebe trebali skrenuti Faulk, Jones, Gardiner. Hoće li biti dovoljno za četvrtfinale? Vidjet ćemo. Najveća prijetnja Amerikancima su Bjelorusi koji imaju naturalizovanih Rusa, Kanađana i nešto slabiju odbranu. Golman je Kanađanin Lalande, Korobov, Gorosko, Stasenko, Stas,  braća Andrei i Sergei Kostitsyn bi morali biti dovoljno za prolaz među osam. Ponajviše zbog činjenice da ostatak u grupi ne predstavlja veliku opasnost.

Slovaci su u komšiluku, sigurno je da će imati dosta navijača, ali vidjet ćemo hoće li to biti dovoljno. Kopecky, Dano, Panik, Gaborik, Laco su sve samo ne loši igrači. Slovacima treba jedan dobar rezultat, teško mogu ponoviti 2012. godinu. Slovenci, Danci i Norvažni će probati eventualno zaprijetiti, ali teško više od toga. Tri selekcije koje su tu negdje, na rubu, od zlatne sredine do Divizije jedan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.