Festival kartona na Grbavici - Sarajevski derbi bez pogodaka, Muftić junak Željezničara!

Mreže mirovale u 152. okršaju gradskih rivala

Festival kartona na Grbavici - Sarajevski derbi bez pogodaka, Muftić junak Željezničara!

Edmir Škorić

Fudbaleri Željezničara i Sarajeva odigrali su večeras na Grbavici 152. sarajevski derbi u okviru 26. kola Wwin lige BiH, a završen je nepopularnim rezultatom 0:0, no viđeno je "more" kartona, dok su čak trojica fudbalera isključena prije početka drugog dijela.

Željezničar je u ovaj derbi ušao u zoni ispadanja jer se sa 26 bodova nalazio na 11. mjestu i jasno da je bio pod većim pritiskom od gradskog rivala, koji pak namjerava da igra ponovo Evropu i pokušava da dohvati treće mjesto.

Nedavni derbi odigran također na Grbavici protekao je bez prisustva gostujućih navijača, ali u dominaciji domaćih fudbalera (3:0). Večeras nijedan od timova nije imao posebnu dominaciju, dok su navijači i jednog i drugog tima zaista bili sjajni.

Zeničanin Ermin Sivac hrabro je sudio večerašnji derbi, držao se kriterija možda i preoštrog za derbi, a to je rezultiralo brojnim kartonima. Prvi je viđen već u 4. minuti kada je gostujući fudbaler Slaviša Radović opomenut.

Već u 19. minuti pokazao je Sivac crveni karton Ameru Hirošu. Neoprezan je bio ofanzivni veznjak Željezničara, pa je udario u lice Edina Julardžiju, zbog čega je morao momentalno pod tuš. U istoj akciji je Julardžija dobio žuti karton jer je faulirao Hiroša kojeg je povlačio za dres, a Sulejman Krpić je dobio javnu opomenu zbog prigovora.

Oglasi

Osim kartona, u prvih 20 minuta vrijedno spomena je i situacija iz 17. minute, kada je Kyeremeh s pet metara promašio nakon sjajnog prodora i dodavanja Mirze Mustafića.

Dobra akcija Sarajeva u 37. minuti završena je lošim udarcem Čatakovića, koji je poslao loptu preko gola. Potom je Radović pokušao, ali je pucao direktno u ruke Muftića. U završnici prvog dijela Mustafić šutira sa 17 metara, Muftić iz drugog pokušaja hvata loptu.

U sudijskoj nadoknadi iskusni Edin Cocalić je isključen jer je srušio Kyeremeha koji je sam krenuo ka golu domaćih. Sudija Sivac procijenio je da je Cocalić bio posljednji igrač odbrane i da je spriječio gol šansu.

S dva igrača više Sarajevo je okončalo prvih 45 minuta, ali je u nastavak ušlo sa samo jednim igračem više jer je u međuvremenu Slaviša Radović isključen zbog tučnjave i navodnog napada na Štilića u tunelu na poluvremenu.

Na poluvremenu je Bruno Akrapović u igru ubacio Amoaha, Harisa Ovčinu i Vahida Selimovića umjesto Nedima Mekića, Semira Štilića i Aleksandra Boljevića. Kod gostiju Ajdin Hasić je ušao u igru umjesto Kyeremeha.

Oglasi

Do 60. minute bez uzbuđenja, a onda neke opasne šanse za Sarajevo. Prvo je Muhamed Buljubašić tukao s 20 metara, lopta od bloka ide malo preko gola. Nastavili su se napadi igrača u bordo dresovima koji su željeli da iskoriste igrača više i dođu do pobjede. Tražili su gosti i penal jer su smatrali da je Karić pred svojim golom igrao rukom, no Sivac nije tako mislio.

Rezervista Renan Oliveira u 71. minuti je tukao sa 15 metara, Muftić nesiguran, ali ipak hvata loptu. Potom je Haris Duljević dobro gađao, ali je Muftić bio siguran. Nedugo nakon toga Hasić izvodi 10. korner za Sarajevo, Duljević ostaje sam na prvoj stativi, ali njegov udarac glavom nije bio precizan.

Nije ni Željezničar bio bezopasan sa igračem manje. U 78. minuti Amoah iskosa s desne strane pronalazi prostor za udarac, snažmo šutira, ali je išlo to u bliži ugao i u dobro postavljenog Dejana Ilieva. Na drugoj strani Duljević pokušava iz velike udaljenosti, samo do Muftića. Štoper Sarajeva, Vinko Soldo, odbijenu loptu je sa 18 metara raspalio preko gola Muftića.

U 83. minuti dobar centaršut sa desne strane, Hamza Čataković je glavom šutirao, ali je lopta otišla pored gola. Očito je da je gostima s Koševa nedostajalo malo više preciznosti jer imali su dobrih prilika, ali sve je to išlo ili pored/preko gola ili je bez problema branio Muftić. U nadoknadi je Sarajevo imalo stopsototnu šansu. Mehmedović je glavom šutirao, a Muftić spašava Željezničar i izbacuje u korner.

Oglasi

S obzirom na sve, sasvim sigurno zadovoljniji "nulom" mogu biti domaći koji sada imaju 27 bodova, ali i dalje su u veoma teškoj situaciji, te oslabljeni zbog suspenzija odlaze u Posušje na meč 27. kola.

Sarajevo sa 41 bodom ostaje na četvrtom mjestu, sa dva boda ispod trećeplasiranog Veleža, a narednog vikenda na Koševu će ugostiti ekipu Borca, koja je sve bliže osvajanju nove titule.

Željezničar - Sarajevo 0:0

FK ŽELJEZNIČAR: Muftić, Radinović, Cavnić, Cocalić, Krpić, Mekić, Hiroš, Štilić, Karić, Boljević, Galić.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

FK SARAJEVO: Iliev, Buljubašić, Čataković, Kyeremeh, Julardžija, Beganović, Radović, Soldo, Aničić, Čelik, Mustafić.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1712506937
Cuj Zenicko smece a Zelji dao 2 crvena kartona hahahahahahaha,ni sa igracem vise nas ne mozete pobijediti hahahahahahaha
2 6
Zenicanin
Joj ja antifudbala kod Zelje, dabogda ispali
6 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti