Liba: Baklja je upaljena za dva grada, ponosni smo jer smo ujedinili oba entiteta

Predsjednik koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta

Liba: Baklja je upaljena za dva grada, ponosni smo jer smo ujedinili oba entiteta

Teme:

Danas je u hotelu Terme na Ilidži održana press konferencija povodom otvaranja Evropskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF).

Predsjednik koordinacione komisije Evropskog olimpijskog komiteta Josef Liba je na prvoj konferenciji za medije u glavnom press centru rekao da je ovo historijski trenutak za gradove domaćine.

"Ovo je historijski trenutak za dva grada domaćina, ali i za evropski Olimpijski komitet. Prvi put da je jedna baklja upaljena za dva grada domaćina i to će ući u historiju. Ovo je historijski momenat za Sarajevo i Istočno Sarajevo jer se plamen prvi put vraća nakon Olimpijade 1984".

"Sjećam se kad sam prvi put došao u Sarajevo 2012. Bio sam iznenađen i oduševljen koliko je snijega bilo, to je ostavilo jak utisak na mene. Imali smo dosta razgovora od tada, ali lagano smo išli ka cilju. Takmičenje je trebalo biti 2017, ali smo imali razloge da ga odgodimo za ovu godinu. Dosta posla je urađeno, oba grada su učestvovala u organizaciji i imalo je dosta toga da se uradi. Znamo da će ovo biti prvi događaj u novoj eri BiH da ćemo oba entiteta ujediniti i da će BiH biti pod jednim kišobranom i ponosni smo na to. Dva dana smo od ceremonije otvaranja i ovo je samo početak velikog događaja koji će se održati naredne sedmice. 46 zemalja će učestvovati što je sjajno jer znate da je njih 50 dio evropskog Olimpijskog komiteta. Još neke stvari se trebaju završiti u ova dva dana, ali smo dali maksimum da sve bude spremno".

Direktor EYOF 2019 Senahid Godinjak je dodao:

"Ovo je trenutak kad se trebamo sjetiti 8. Februara 84. kada je prvi put zapaljen olimpijski plamen u Sarajevu. Ponosni smo da nakon 35 godina i svega što se dešavalo u BiH ugostimo sve ove države i sportiste. Jučer su došli prvi šefovi delegacija, a sutra svih 1600 takmičara i delegacija dolazi u olimpijsko selo. Ne trebamo se plašiti kakve će biti ocjene i na nama ja da budemo dobri ljudi i domaćini i da pošaljemo dobru sliku iz Sarajeva i BiH. Vjerujem da ćemo imati šansu da još organizujemo dosta manifestacija. Borilišta su spremna i sve je u perfektnom stanju kako na otvorenim tako i na zatvorenim borilištima i imamo idealne uslove", rekao je on.

Inače, otvaranje je predviđeno za nedjelju na stadionu Koševo, a svi koji žele mogu doći na sjevernu, južnu tribinu i dio istoka, ulaz će biti besplatan.

Također, treba reći i to da je Godinjak objasnio da BiH nema reprezentaciju u hokeju zato što je tokom nekih probnih mečeva procijenjeno da nemamo kvalitet da se odupremo protivnicima.

Top Komentari

Zmajbosnjacki9295
Cetnitet nije entitet nego je genocidna tvorevina, nastala kroz genocid
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi