Predstavljamo Malmo FF: Švedski gigant duplo skuplji od Plemića!
FOTO: EPA

Trenutni lider u domaćem prvenstvu

Predstavljamo Malmo FF: Švedski gigant duplo skuplji od Plemića!

Zrinjski će u trećem pretkolu Evropske lige snage odmjeriti sa švedskim Malmo FF.

Šveđani su sinoć izbacili slovenski Domžale pobjedom u revanšu 3:2, dok je u prvom meču bilo 2:2.

Radi se o veoma kvalitetnoj ekipi koja igra za gol više, a trenutno su lider na tabeli švedske lige, popularne Allsvenskan, sa istim brojem bodova kao AIK Stockholm.

Čak 20 puta Malmo je osvajao naslov prvaka u Švedskoj, 14 puta Kupa te zemlje, a dva puta Super kup.

Šveđani su sinoć igrali u formaciji 4-4-2, a imaju veoma iskusnu ekipu. Prosjek godina tima sinoć je bio 31,5, a na klupi tima je legendarni Nijemac Uwe Rosler. Zanimljivo da stručni štab Malmoa  doseže do broja od čak 14 zaposlenih. Tu je Rosler kao glavni trener, njegovi pomoćnici, fitnes trener, psiholog...

Napad predvodi iskusni Markus Rosenborg, 36-godišnjak koji je na zalasku karijere. Nastupao je za West Brom, Werder Bremen, Racing, Ajax, no jasno je da još uvijek ima šta pokazati....

Najskuplji igrač tima je lijevi bek Jonas Knudsen, 26-godišnji Danac, koji vrijedi milion i pol eura, dok je odmah iza njega 28-godišnji ofanzivac Marcus Antonsson koji vrijedi miliona+ i 400.000 eura.

Ukupna vrijednost momčadi je 18,45 miliona eura.

Svoje domaće utakmice igra na modernom stadionu kapaciteta 22.500, a poznat je i fanatičnim navijačima. Za evropske utakmice kapacitet je 20.500. Otvoren je 13. aprila 2009. godine.

"Za međunarodne utakmice, gostujući tim dobija dodjelu od 1.050 mjesta, uključujući VIP mjesta, u skladu s UEFA-inim standardima", stoji na stranici švedskog kluba.

O samom klubu kažu.

"Naša ambicija je igrati napadački fudbal. Ovakvim pristupom imali smo ogroman uspjeh na terenu. Ali Malmö FF je mnogo više od jedanaest igrača na terenu. Igrač broj 12, navijači, poznati su po strastvenoj atmosferi koju stvaraju tokom naših domaćih utakmica. A uz naš opsežni rad u zajednici, klub je postao sastavni dio grada Malmöa", stoji na službenoj stranici Plemića.

Sada već bivši rival Zrinjskog Utrecht nije bio u takmičarskoj formi i to se osjetilo u igri Holanđana, no jasno je da će protiv Šveđana biti potpuno druga priča.

Malmo igra sjajno u ligi, te kako smo već naveli lider je na tabeli. U 18 utakmica upisali su deset pobjeda, sedam remija i tek jedan poraz, uz gol razliku 29:12.

Zanimljivo da su u posljednjih pet kola remizirali čak četiri puta i jasno da nisu bauk, te da bh. tim ima prostora da napravi novi sjajan rezultat.

Trenutno je prvi strielac tima iskusni Rosenberg sa sedam postignutih pogodaka, Cristiansen je postigao šest, a Antonsson pet.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Prvi meč Malmea i Zrinjskog igra se 8. augusta u Švedskoj, a revanš sada dana kasnije na stadionu Pecara u Širokom Brijegu.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Balans
E gigant je malo previše, nisu ništa bolji od Utrechta. Nisu ni gori. Smanji ribu.
0 0
Saimai1316
Sta mislite hoce li vasi kolege novinari u svedskoj reci da malmo igra protiv bosanskog giganta..konji jedni po cemu je to malmo gigant
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi