)
Salihamidžić otkrio najveću prednost i snagu Bayerna: Važno je biti uspješan bez dugovanja

Sportski direktor Bavaraca

Salihamidžić otkrio najveću prednost i snagu Bayerna: Važno je biti uspješan bez dugovanja

Edmir Škorić

Sada već davne 2001. godine je Hasan Salihamidžić osvojio Ligu prvaka kao nogometaš Bayerna. 19 godina kasnije ima priliku da to uradi kao sportski direktor i jedan od čelnika njemačkog velikana.

Salihamidžić i Oliver Kahn rukovode Bayernom, a obojica su te 2001. slavili trofej nakon pobjede nad Manchester Unitedom u ono nezaboravnom finalu. Ranije je Braco govorio da bi volio da sa Kahnom osvoji Ligu prvaka i u novom vremenu, ponovo u tandemu, ali na drugim pozicijama.

"Istina je da sam to očekivao i priželjkivao, no možda je ipak došlo brže nego što sam se nadao", rekao je Salihamidžić u intervjuu za jedan njemački list.

Igrama Bayerna Salihamidžić priznaje da nije iznenađen.

"Nisam bio iznenađen igrama našeg tima jer lično znam koliko smo kvalitetni. Ipak, impresivno je kako su momci igrali od pauze i sada u Lisabonu u završnici Lige prvaka. Svi smo u klubu sretni i ponosni zbog toga. Čitav tim je obavio izvanredan posao, a trener Hansi Flick je savršeno odradio svoj posao na tako važnoj poziciji. No, još ujvijek nismo završili sezonu".

Kako je lično Braco pratio utakmice u Lisabonu i kako je doživljavao sve te momente?

"Samouvjereno, fokusirano... Stvorena je kohezija i napravljena jedna cjelina. Svi su uključeni, čak i ako nisu svi zadovoljni jer ne može u istom trenutku biti više od 11 igrača na terenu. Ali cijeal grupa jednako se daje i uživa u svakoj utakmici i u svakoj pobjedi".

Šta očekuje protiv PSG-a?

"Uz dužno poštovanje Thomasu Tuchelu i PSG-u, uvjeren sam da ćemo osvojiti Ligu prvaka. Dečki bi se trebali međusobno nagraditi za tako jaku i uzornu sezonu, za profesionalizam kojim su se vodili tokom teškog vremena za nogomet i za čitavo društvo. Volio bih da mogu uživati u igri jer se svi raduju tome, ali nažalost morat ćemo da igramo bez publike".

Naglasio je da dešavanja zbog pandemije koronvirusa ne mogu umaniti uspjeh koji ostvare sportski timovi u ovoj godini.

"Korona ne može umanjiti sportsku važnost nacionalnih i međunarodnih takmičenja. Korona nas je razdvojila od onih za koje igramo - naših navijača, ali važno je da gledatelji korak po korak budu vraćeni na stadione. Moramo imati dobro osmišljen i oprezan higijenski koncept, ali naravno to je već i političko pitanje".

Nakon utakmice protiv Lyona, Manuel Neuer rekao je da je ovaj tim bolji od onog iz 2013. godine?

"Manuel poznaje oba tima. Izvrsno je postignuće Manuel, Jerome, Thomas, David i Javi što su se vratili u finale Lige prvaka nakon sedam godina".

Šta je jedan od najvažnijih faktora za razvoj Bayerna?

"Naš skautski sustav savršeno funkcioniše, bez obzira na turnir u Ligi prvaka. To svakodnevno doživljavam u razgovorima i susretima s glavnim skautom Marcom Neppeom i njegovim timom. Način na koji razgovaramo n asvim razinama, od 15-godišnjaka do vrhunskih zvijezda, to je izvanredno. Morate uzeti u obzir i proračun i ne možete tek tako trošiti novac na igrače".

Da li će biti dodatnih ulaganja u igrački kadar pred novu sezonu?

"Već smo doveli igrače kao što su Sane, Nianzou, Nubel, a vratio se i Adrian Fein. Do 5. oktobra pomno ćemo pratiti tržište i ispitati sve mogućnosti, ali korona je ostavila traga".

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Za kraj je nekadašnji bh. reprezentativac zaključio da nije sve u sportskom uspjehu.

"Za nas se radi o spajanju sportskog uspjeha i ekonomske stabilnosti svake godine. To je oduvijek razdvajalo FC Bayern od mnogih drugih klubova: biti uspješan bez dugovanja. Ali i korona nas je pogodila, tako da moramo biti još pažljiviji i kreativniji u transferima . To je moj posao: pružiti treneru ekipu za novu sezonu s kojom može osvajati naslove, ali ne napraviti transfere koji ugrožavaju naše ekonomsko zdravlje. Zato ćemo se i dalje truditi pronaći igrače koji su svestrani. I moramo pronaći igrače koje trenerski tim može razviti", dodao je sportski direktor najtrofejnijeg njemačkog kluba.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

neron
Bajern je 2001.godine pobjedio Valensiju u finalu lige prvaka.
4 0
Coru
Ovo Hasan koristi rijeć DEĆKI , ????
4 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi