Poznata sudbina svih katarskih stadiona, preživjet će samo jedan

Katarske vlasti imaju jasne planove

Poznata sudbina svih katarskih stadiona, preživjet će samo jedan

Edmir Škorić

Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru završeno je 18. decembra jednim od najuzbudljivijih finala u 92-godišnjoj povijesti takmičenja. Bila je to velika drama sa produžecima i penalima, nakon koje se Argentina okrunila titulom svjetskog prvaka, pobijedivši na kraju Francusku.

Za Katar, plinom bogatu zaljevsku naciju s velikim ambicijama i malo nogometne tradicije, bila je to zabava prepuna zvijezda, koja je obilježila njegov ulazak na svjetsku scenu pokazujući svoju moć na političkim i sportskim događajima.

Katar je potrošio oko 220 milijardi dolara tokom 12 godina pripremajući se za domaćinstvo SP-a, izdvojivši 6,5 milijardi dolara za izgradnju sedam tehnološki najnaprednijihstadiona u svijetu, a drugi su obnovljeni. Neopisiv broj radnika migranata uvezenih da obavljaju posao umro je u cijekom procesu. Ali dok se svi vraćaju kući, šta se događa sa stadionima sada kada je sve gotovo?

Ogromni sportski događaji često su obilježeni golemim stadionima čija je izgradnja koštala stotine miliona, zahtijevaju još milione u godišnjem održavanju i rijetko se – ako ikada – ponovo koriste u punom kapacitetu. Stadion Svjetskog prvenstva 2010. u Cape Townu postao je cijenjena lokalna znamenitost, ali povremeni koncerti i obilasci od 4 dolara po osobi nisu dovoljni za financiranje njegovih stalnih održavanja.

Osam od 12 stadiona izgrađenih za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018., raspoređenih u zemlji s populacijom od 143 miliona u 11 vremenskih zona, prolaze malo bolje jer ugošćuju lokalne nogometne timove i sportske događaje, ali nijedan od njih vjerojatno neće nadoknaditi trošak investicije.

Najmanja zemlja domaćin Svjetskog prvenstva od Švicarske 1954., Katar sada ima višak vrlo skupih stadiona. Kompaktna veličina zemlje – najveća udaljenost između dva stadiona je 55 kilometara – bila je blagodat za navijače željne praćenja više od jedne utakmice u danu, ali sada kada su svi navijači otišli, čini se da je to pretjerano. Ukupan kapacitet sjedećih mjesta je 426.031, gotovo 100.000 sjedećih mjesta više od cjelokupnog domaćeg stanovništva Katara. Čak i s 2 miliona radne snage migranata u zemlji, ima dovoljno mjesta za jednog od svakih sedam stanovnika.

Oglasi

Bez obzira na to, Katarski vrhovni odbor za isporuku i nasljeđe, vladino tijelo zaduženo za organizaciju Svjetskog prvenstva, obećao je da njegovi stadioni neće doživjeti istu sudbinu kao oni na prethodnim turnirima. Neki od stadiona bit će rastavljeni i reciklirani. Drugi će biti smanjeni, a neki pretvoreni u stambena i trgovačka mjesta.

No, prije nego što Katar krene u tu realizaciju, čeka ga još jedna zabava: Azijski kup 2023. , koji će se vjerovatno održati početkom 2024. kako bi se navijači i igrači poštedjeli vrućine katarskog ljeta. Kina je trebala biti izvorni domaćin, ali se odrekla prava ranije ove godine kako bi nastavila svoju politiku nultog zaraze kovidom. Katar će također biti domaćin Azijskih igara 2030. i natječe se za Olimpijske igre 2036., koje će biti dodijeljene 2025. Ako bude uspješna, olimpijska kandidatura mogla bi vidjeti neke od stadiona preuređene kako bi odgovarali zahtjevima različitih sportova.

Barem jedan stadion neće dogurati tako daleko u budućnost. Stadion 974 Ras Abu Abouda, koji se sastoji od 974 reciklirana transportna kontejnera (to nije slučajan broj - to je međunarodni pozivni broj Katara), bit će potpuno rastavljen i otpremljen u zemlju o kojoj se tek treba odlučiti u potreba za rabljenim sportskim stadionom. Okolno područje bit će pretvoreno u poslovnu četvrt uz obalu.

Ostalim stadionima kapaciteti će biti smanjeni do polovine. Taj višak mjesta, oko 170.000 ukupno, bit će doniran nerazvijenim zemljama kojima je potrebna sportska infrastruktura, prema izjavi Alija Dosarija, direktora za instalacije Vrhovnog odbora, "omogućujući promicanje kulture nogometa i u većoj mjeri ljubav prema sportu u cijelom svijetu".

Organizatori se također nadaju da će Svjetsko prvenstvo potaknuti malo više nogometne kulture i u Kataru. Katar posjeduje nogometni klub Paris Saint-Germain, za koji igraju ponajbolji igrači svijeta kao što s Lionel Messi, Kylian Mbappe i Neymar, ali entuzijazam za domaću ligu Qatar Stars je manje izražen, pa jedva da dođe i 1500 navijača na utakmicu. Unatoč tome, lokalni nogometni klubovi Al Rayyan i Al Wakrah preselit će se na stadion Ahmad Bin Ali, gdje su se SAD sučelile s Walesom 21. novembra, odnosno na stadion Al Janoub koji je dizajnirao Zaha Hadid.

Nije iznenađujuće da će stadion Education City, gdje se nalazi većina katarskih univerziteta i istraživačkih objekata, služiti studentima i nastavnicima s devet različitih univerziteta i 11 škola.

Gornji nivo stadiona Al Bayat nalik šatoru, koji je bio domaćin otvaranja utakmice 20. novembra, kao i utakmice SAD-Engleska 25. novembra, bit će uklonjen i pretvoren u hotel s pet zvjezdica i trgovački centar. Bolnica za sportsku medicinu planirana je i za niže razine terena. Stadion Al Thumama dobit će sličan tretman - obnovljen sa sportskom klinikom i hotelom - dok će i dalje biti domaćin za sada još uvijek neodređenih sportskih događaja.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Fabergéovo jaje stadiona Lusail Cityja bit će potpuno pretvoreno u središte zajednice i stambenu četvrt, dom trgovina, škola, kafića i medicinskih klinika. Gornji sprat, s pogledom na tornjeve i građevinske dizalice novonastale katarske arhitektonske zemlje čuda, bit će pretvoren u vanjske terase za nove stanovnike tog mjesta.

Stadion Khalifa International , koji je izgradio bivši katarski emir, šeik Khalifa ibn Hamad Al Thani 1976. godine kao dar neovisnosti za svoj narod, jedini je stadion koji će ostati kakav jest, spreman za domaćinstvo utakmica i velikih turnira dok se Katar udvostručuje o svojoj ambiciji da postane međunarodna sportska destinacija.

Top Komentari

volta
Još jedan dokaz da je ovo prvenstvo bilo besmisleno
1 5
stranputica
Ma nije bilo besmisleno, zašto? Vidjeli smo par dobrih utakmica, finale kakvo se samo poželjeti može..... i baj d vej konačno dobar članak .....
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi