Prije osam godina desila se jedna od najvećih krađa na SP - Žrtva je bila Bosna i Hercegovina
Sudije iz Portugala kumovale su porazu Bosne i Hercegovine koji je značio gašenje sna u prolasku u narednu fazu.

Bilo je mučno za gledati

Prije osam godina desila se jedna od najvećih krađa na SP - Žrtva je bila Bosna i Hercegovina

Eldar Ganibegović

Svjetsko prvenstvo u rukometu je u završnoj fazi. Sutra se igraju polufinalne utakmice (Španija - Danska i Francuska - Švedska), te ćemo ubrzo saznati ime novog prvaka svijeta.

Dan 15. juni 2014. godine pamtit ćemo do kraja života. Dok smo čekali debi fudbalske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Brazilu koji se desio u ponoć po srednjoevropskom vremenu, rukometaši su po prvi put u historiji izborili plasman na Mundijal.

U baražu je tog dana izbačen Island, te su tako rukometaši Bosne i Hercegovine po prvi put u historiji čekirali kartu za jedno veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo u Kataru. 

Turnir se održao u januaru 2015. godine, a naša selekcija bila je smještena u grupu B sa selekcijama Hrvatske, Makedonije, Austrije, Tunisa i Irana.

Krenulo je sjajno po izabranike Dragana Markovića. Debitovali smo protiv Irana, na poluvremenu gubili 12:16, no na kraju slavili trijumf od 30:25.

Ostala je to jedina pobjeda naše selekcije do sada na Svjetskim rukometnim prvenstvima, a da to bude tako potrudile su se portugalske sudije u okršaju koji je odlučivao o 4. mjestu u grupi koje vodi dalje.

Oglasi

Bosna i Hercegovina igrala je meč protiv Tunisa. Ruku na srce, nisu Zmajevi dobro otvorili ni prvo ni drugo poluvrijeme ove utakmice, no ono što se dešavalo pred sami kraj meča ostat će upisano crnim slovima u historiju bh. sporta.

Naši su rukometaši imali prednost od 24:22 i krupnim koracima koračali ka pobjedi, a onda na scenu stupaju portualski suci - u nekoliko sekundi isključeni su Burić i Toromanović, te je dodijeljen sedmerac za afričku selekciju.

Smanjili su tada na 24:23, a naša selekcija je dvije minute bila s dva igrača manje na terenu i jednostavno nije mogla da se brani u takvoj konstalaciji snaga, te je izgubila ovaj meč.

Nakon utakmice razočarani golman Benjamin Burić nije ni čekao pitanja novinara, nego je zavapio:

"Prvo da ja vas pitam, šta mislite ko nas je večeras pobijedio? Ova dvojica ljudi u crnom ili ekipa Tunisa?

Ovo u životu nisam vidio, ovo je neviđena krađa. Imali smo 15 isljučenja, tolike penale, još je samo falilo da sudije za njih postižu golove."

"Moramo biti iskreni, Tunis nije dobio ovo na pošten način. Mislim da se pet minuta pred kraj drugog poluvremena vidjelo šta sudije rade i ne znam zašto. Jesmo mala zemlja i prvi put smo na prvenstvu, ali trebaju nas pustiti da igramo rukomet, da bolji pobijedi i neka ide zasluženo dalje", dodao je sjajni bh. golman.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Ne treba se predavati. Mi smo ovo čekali dugo godina, ovo je vrhunac reprezentacije ikada i ne treba ovo sve gledati toliko negativno. Mislim da nas niko nije nadigrao, treba dići glavu i održati kontinuitet. Nadam se da ćemo u sljedećim takmičenjima steći to potpuno iskustvo i imati veći respekt sudija prema nama", nešto blaži, ali ne manje razočaran bio je Mirsad Terzić.

Zanimljivo, jedine pobjede koje su fudbalska i rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarile u do sada jedinim nastupima na Svjetskim prvenstvima - ostvarene su protov selekcija Irana. 

Top Komentari

Tas14
Steta sto nismo vise nismo napravili sa tom strašnom generacijom…
4 0
Adrian
Tad smo imali nevjerovatnu ekipu na okupu sa Markovićem na klupi, kad se sjetim Prcea, Islandu 18 golova.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti