Nacionalni fudbalski stadion u Općini Novi Grad u Sarajevu
Nacionalni stadion u Bosni i Hercegovini nalazio bi se u Rajlovcu i imao bi kapacitet od 32.000 sjedećih mjesta (Foto: Pexels)

Kapacitet 32.000 sjedećih mjesta

Nacionalni fudbalski stadion u Općini Novi Grad u Sarajevu

Midhat Šljivak

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine većinu svojih utakmica igra na stadionu 'Bilino polje' u Zenici. Ovaj stadion postao je gnijezdo Zmajeva, ali konstantno se u proteklim godinama priča o izgradnji Nacionalnog stadiona. On bi se trebao graditi na lokalitetu Rajlovca u Općini Novi Grad Sarajevo.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine u budućnosti bi mogla dobiti savremeni stadion po najvećim svjetskim standardima. Nacionalni stadion bi se trebao graditi u Rajlovcu, općina Novi Grad Sarajevo.

Danas je načelnik ove općine Semir Efendić održao prvi sastanak s kantonalnim ministrom kulture i sporta Kenanom Magodom na temu izgradnje Nacionalnog stadiona.

Urbana saglasnost općine Novi Grad već postoji, a do kraja godine bi se trebali riješiti imovinsko pravni odnosi uz izradu glavnog projekta.

"Sa novim kantonalnim ministrom kulture i sporta Kenanom Magodom održan je prvi sastanak na temu izgradnje Nacionalnog stadiona. Općina Novi Grad Sarajevo već je izdala urbanističku saglasnost za izgradnju stadiona IV kategorije kapaciteta 32.000 gledalaca na lokalitetu Rajlovca".

Nacionalni stadion trebao bi se graditi u Rajlovcu. Kapacitet je 32.000 sjedećih mjesta (Foto: Općina Novi Grad)

Većina zemljišta potrebnog za izgradnju je u već državnom vlasništvu. Danas je postignut načelni dogovor da općina u saradnji sa Vladom KS do kraja ove godine osigura sredstva za potpuno rješavanje imovinsko pravnih odnosa i izradu glavnog projekta".

Nakon toga u saradnji sa Nogometnim savezom BiH i ostalim nivoima vlasti radilo bi se na zatvaranju finansijske konstrukcije izgradnje jednog od najvažnijih objekata u Bosni i Hercegovini - Nacionalnog stadiona", saopšteno je iz kabineta načelnika općine Novi Grad Semira Efendića.

Sami razgovori na ovu temu su pozitivan pomak u odnosu na ranije godine. Bosna i Hercegovina je po infrastrukturi u velikom zaostatku za susjedima, a o Evropi uopšte ne treba ni govoriti.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Izgradnja Nacionalnog stadiona sigurno je nešto na čemu je trebalo početi ozbiljno raditi još davno i vidjet ćemo hoće li na kraju ovaj projekat zaživjeti.

Volja kod određenih ljudi postoji. Da li će je biti i kod onih koji su zaduženi za državne odluke, znat ćemo u narednim mjesecima.

Top Komentari

Mostarac94
A gdje parking za bar 5000 auta? Ili bi svih 32000 bicikkima trebalo doc kad vec sanjamo
4 1
rabodimis
Kakva glupa ideja jel moguce.. Jos jedna rupa bez dna za gradjane ? Reprezentacija igra 3-4 utakmice godisnje a nebi bilo uredu da igraju stalno u Sarajevu, mjesto za stadion je vise za poljoprivredu il stocarstvo a ne za neke sportove.. Za te pare mogu popravit ono sto desetinama godina nisu popravljali, okrecit i uredit ono sto imamo i koristimo svakodnevno. E cuj Nacionalni fudbalski stadion u Rajlovcu.. XD Napravite ga na Igmanu, bice interesantnije..
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi