Bundesligaška pojačanja za kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine

Džanović, Tubić i Avdić nova imena

Bundesligaška pojačanja za kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine

A. Beganović

Kadetsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine u elitnom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo pojačat će jedan od najboljih igrača lidera Bundeslige grupa Jug/ Jugozapad Eintrachta iz Frankfurta, Benjamin Džanović, zatim najbolji strijelac Hoffenheima Malik Tubić, te defanzivac RB Salzburga Amel Avdić.

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine igrat će u elitnom krugu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se igra ove godine na Kipru. Naši mladi fudbaleri u prvom krugu kvalifikacija nisu briljirali, ali uspjeli su se kroz "iglene uši" dokopati elitnog kruga kao jedna od pet najboljih trećeplasiranih selekcija.

Voljom žrijeba odlučeno je da izabranici Admira Raščića u elitnom krugu kvalifikacija snage odmjere sa Poljskom, Češkom i Bjelorusijom, a domaćin kvalifikacija će biti naša zemlja.

Plasman na završni turnir, odnosno na Evropsko prvenstvo, osigurat će 15 selekcija iz elitnog kruga kvalifikacija, odnosno osam prvoplasiranih i sedam drugoplasiranih iz osam grupa.

Gledajući prvi dio kvalifikacija može se reći da su Poljska i Češka favoriti za osvajanje prva dva mjesta u našoj grupi, no treba istaći da je naša kadetska selekcija u kvalifikacijama znala iznenaditi favorite na papiru, te da je upravo U-17 tim igrao na tri Evropska prvenstva.

Oglasi

Sa rahmetli Sakibom Malkočevićem od Azerbejdžana, preko Hrvatske do Engleske

Kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine po prvi put se na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta plasirala 2016. godine. Domaćin je bio Azerbejdžan, a naši mladi fudbaleri su na svom prvom učešću stigli i do prve historijske pobjede. U 3. kolu grupne faze, nakon dva uvodna poraza od Njemačke i Austrije, savladali su Ukrajinu rezultatom 2:1. Oba pogotka za naš tim postigao je tadašnji kadet minhenskog Bayerna Benjamin Hadžić.

I na narednom Evropskom prvenstvu kadetska reprezentacija Bosne i Hercegovine je zaustavljena u grupnoj fazi, no ponovo su naši mladi fudbaleri ostvarili jedan trijumf. Nakon poraza od Njemačke i Republike Irske savladali su Srbiju s minimalnih 1:0, a jedini pogodak je postigao Armin Imamović, tadašnji fudbaler Sarajeva.

Godinu kasnije kadetska reprezentacija naše zemlje plasirala se na Evropsko prvenstvo čiji domaćin je bila Engleska. U grupi sa Republikom Irskom, Belgijom i Danskom, naši mladi fudbaleri su zauzeli treće mjesto uz dva poraza i jednom pobjedom.

Poraženi su od Republike Irske i Belgije, dok su savladali Dansku rezultatom 3:2. Dva pogotka za naš tim je postigao Malik Memišević, tadašnji fudbaler Werdera, dok se u listu strijelaca upisao i tadašnji fudbaler Sarajeva, Nemanja Nikolić.

Dakle, devet utakmica je na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta odigrao naš kadetski tim uz učinak od tri pobjede i šest poraza. A, treba istaći da je tadašnje generacije do Evropskog prvenstva s klupe vodio rahmetli Sakib Malkočević.

Oglasi

Ofanzivci iz Bundeslige za bolje sutra

Pripreme za elitni krug kvalifikacija službeno počinju u nedjelju. Zakazane su i četiri prijateljske utakmice, dvije protiv Slovenije, a dvije protiv Velsa.

Protiv Slovenije će naši kadeti igrati 6. i 8. februara u Zenici, dok će protiv Velsa snage odmjeriti najvjerovatnije krajem mjeseca u Turskoj, odnosno u Antaliji gdje će biti održan i završni dio priprema za elitni krug kvalifikacija.

U odnosu na neke ranije spiskove, na ovim za duele sa Slovenijom i Velsom, nalaze se ui tri nova imena, te se očekuje da igri našeg tima dadnu jednu novu dimenziju, pogotovo u ofanzivnom redu kojeg će pojačati veznjak Eintrachta iz Frankfurta Benjamin Džanović i napadač Hoffenheima Malik Tubić.

Radi se o igračima za koje stručnjaci i mediji u Njemačkoj imaju samo riječi hvale, a da se radi o fudbalerima od kojih se s pravom očekuje da u pravom smislu pojačaju našu kadetsku reprezentaciju govori i njihova statistika.

Naime, Džanović, koji igra na poziciji veznog fudblaera, ponajbolji je igrač kadetskog tima Eintrachta koji se nalazi na čelu tabele Bundeslige grupa Jug/Jugozapad.

Mladi 16-godišnjak je za Eintracht u ovoj sezoni odigrao 12 utakmica na kojima je postigao pet pogodaka uz četiri asistencije. Zanimljivo je i to da je Eintracht slavio pobjede u svim mečevima na kojima je Džanović postizao golove ili se upisivao među asistente.

S druge strane, Malik Tubić igra za Hoffenheim na poziciji napadača. Kadeti Hoffenheima se nalaze na 5. mjestu tabele Bundeslige Jug/Jugozapad, a Tubić je sa 12 pogodaka najbolji strijelac svog tima.

Pored pomenutog dvojca novi ime na spisku je i Amel Avdić, član U-18 tima RB Salzburga. Avdić igra na poziciji štopera i desnog bočnog, a za RB Salzburg je u ovoj sezoni odigrao devet utakmica i pritom je postigao jedan pogodak.

U svakom slučaju, dobra je stvar što iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, u ovom slučaju iz stručnog štaba kadetske reprezentacije, obraćaju pažnju na fudbalere koji imaju bosanskohercegovačke korijene i koji svoj fudbalski put grade u fudbalski moćnim državama.

Top Komentari

COVID19
A koji će nam k ovi iz Bundeslige kad imamo pRaščićevog sina iz kantonalne... Još odmorno dijete, nije odigrao ni 2 utakmice u kantonalnoj...
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi