Dinamo u Solunu igra utakmicu zlata vrijednu: Za historiju, novac, Ligu prvaka
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Motiv nikad veći

Dinamo u Solunu igra utakmicu zlata vrijednu: Za historiju, novac, Ligu prvaka

Haris Zilić

Fudbaleri zagrebačkog Dinama  u četvrtak u Solunu brane dva gola prednosti protiv PAOK-a u revanš utakmici osmine finala Konferencijske lige. Dinamo je u prvom duelu odigranom prošli četvrtak na Maksimiru slavio sa 2:0, a sutrašnji susret u Solunu počinje u 18:45.

Veliki će to biti ispit za izrabranike Sergeja Jakirovića jer pored plasmana u čevrtinu finala Konferencijske lige, Dinamo ima priliku da izjednači najveći domet u Evropi od nezavisnosti Hrvatske.

Zagrebački klub je u sezoni 2020/2021 stigao do četvrtine finala Evropa lige gdje je zaustavljen od Villareala, a to im je bila najduža evropska sezona od nezavisnosti Republike Hrvtaske. Dinamo je redovno igrao grupne faze Lige prvaka, Kupa UEFA, Evropa lige, od ove sezone i Konferencijske lige, ali nikad nije dogurao dalje od četvrtine finala, a to su napravili samo jednom pomenute 2021. godine.

Pored rezultatskog iskoraka, Dinamo igra i za novčanu nagradu, tačnije za podebljanje klupskog računa. Ako prođe u četvrtfinale Konferencijske lige, zaradit će od UEFA-e milion eura.

Ranije je zagrebački klub ove sezone zaradio oko 7.3 milion eura od evropskih nastupa. Prvo je plasmanom u grupnu fazu Konferencijske lige zaradio oko 4.4 miliona eura, zatim oko dva miliona eura za tri pobjede i prolazak grupe te još 600.000 eura za prolazak Betisa u šesnaestini finala.

Oglasi

Liga prvaka još jedan motiv za Modre

Također Dinamo u četvrtak igra i za direktan plasman u Ligu prvaka naredne sezone. Modri su u igri za jedno mjesto koje je nagrada od strane UEFA-e. Naime, jedan klub iz kvalifikacija sa najvećim koeficijentom kao nagradu će dobiti direktan plasman u Ligu prvaka koja od naredne sezone ima ligaški format sa 36 klubova.

Dinamo je na toj tabeli na petom mjestu, ali ako bi dogurao što dalje u Konferencijskoj ligi otvara mu se šansa za prvo mjesto, jer su tri kluba ispred njega ispala ove sezone u Evropi, a to su Basel, Copenhagen, Shakhtar. U igri je samo Slavia koja je u osmini finala Evropa lige, ali ima težak zadatak u revanšu protiv Milana.

Dakle, Dinamo u Solunu ne igra samo za plasman u četvrtinu finala Konferencijske lige. Igraju Modri za izjednačenje evropskog rezultata od nezavisnosti za Ligu prvaka naredne sezone, ali i za dodatnih milion eura na računu.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

Motiva sigurno neće nedostajati izabranicima Sergeja Jakirovića, tako da nas čeka dosta uzbuđenja u četvrtak, a sigurno i PAOK ima svoju računicu. Ne treba ni napominjati da će utakmica biti odigrana u paklenoj atmosferi kako često prirede navijači PAOK-a koji su među najvatrenijim u Grčkoj.

Zaprati GNK Dinamo Zagreb, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
GNK Dinamo Zagreb Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Labile
Nisu ispali od Villareala nego od Benfice. Ne znate izguglati osnovne stvari.
0 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi