Historija se ispisala u Tbilisiju: Gruzija je na Evropskom prvenstvu!
Gruzija po prvi put na Euru.

Kvekveskiri junak Gruzije

Historija se ispisala u Tbilisiju: Gruzija je na Evropskom prvenstvu!

Eldar Ganibegović

Prvo finale baraža za Evropsko prvenstvo danas su od 18 sati u Tbilisiju igrale selekcije Gruzije i Grčke. Po prvi put će na EURO selekcija Gruzije. 

Finale baraža za EURO u stazi C od 18 sati su igrale Gruzija i Grčka, a na kraju se raduje Gruzija koja je slavila nakon penala 4:2, nakon što je u 90 i 120 minuta igre bilo 0:0.

Bila je ovo jako teška utakmica i za igrati i za gledati. Skoro pa ništa zanimljivo nismo vidjeli ni pred jednim ni pred drugim golom.

U prvom poluvremenu je najviše posla imao ugledni poljski sudija Szymon Marciniak koji je pokazao četiri žuta i jedan crveni karton.

Naime, put van terena je pokazao reprezentativcu Gruzije, Loriji, koji je u tom momentu bio na klupi, pa Gruzija nije ostala s igračem manje u polju.

Iz drugog poluvremena također ništa za izdvojiti. U 70. minuti je blokiran jedan šut Bakasetasa, a onda velika šansa za Gruziju.

Oglasi

Igrala se sudijska nadoknada kada je Khvicha Kvaratskhelia ušao u priliku i šutirao, ali Grci blokiraju i odvode utakmicu u produžetke. 

Sve što nismo vidjeli u 90 minuta, vidjeli smo u prvom produžetku. Prvo je u 100. minuti Bakasetas imao veliku šansu za Grčku kada mu Mamadashvili brani udarac i odbija u korner.

Tri minute kasnije Mavropanos pogađa prečku Gruzijaca udarcem glavom s oko desetak metara, da bi onda i Rota zapucao zicer preko gola domaće selekcije.

Zuriko Davitashvili je dvije minute kasnije imao šansu da kazni goste, ali Odysseas Vlachodimos mu brani udarac i gledali smo penale.

Gruzija - Grčka, penali

Već u prvoj seriji Gruzija dolazi do prednosti. Kochorashvili pogađa, da bi Mamardashvili odbranio udarac Bakasetasu.

Oglasi

Druga serija donosi pogodak Davitashvilija na jednoj, te Masourasa na drugoj strani.

Stvari se na početak vraćaju u trećoj seriji. Mikautadze je promašio za Gruziju (šut pored gola), dok na drugoj strani pogađa Bouchalakis.

Dvali pogađa za Gruziju na otvaranju treće serije, da bi kod Grka promašio Giakoumakis i Gruzija je imala šut za EURO.

Odgovornost je preuzeo Kvekveskiri, pogodio i Gruziju ćemo po prvi put gledati na Evropskom prvenstvu!

Oglasi

Podsjetimo, preostala dva susreta baraža igraju se od 20:45. U stazi A Vels dočekuje Poljsku, a u stazi B upravo u Poljskoj Ukrajina će biti nominalni domaćin Islandu.

Što se tiče pobjednika finala u C stazi, on će na Evropskom prvenstvu igrati u grupi F sa selekcijama Portugala, Češke i Turske. 

Finale baraža za EURO 2024., staza C:

Gruzija - Grčka 0:0 (nakon penala 4:2)

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Gruzija (3-4-3): Mamardashvili; Kashia, Dvali, Kvirkvelia; Kakabadze, Kochorashvili, Kiteishvili, Shengelia; Kvaratskhelia, Chakvetadze, Zivzivadze.

Grčka (4-3-3): Vlachodimos; Tsimikas, Hatzidiakos, Mavropanos, Baldock; Mantalos, Kourbelis, Bakasetas; Masouras, Pelkas, Ionnidis.

Top Komentari

Lakibos
Gruzija po prvi put otišla na Evropsko prvenstvo, a mi zahvaljujući ovakvom stanju u savezu ne možemo izboriti Evropsko prvenstvo.
2 0
Trapatoni
Cestitke Gruziji, izginuli ljudi na terenu, trebace im mjesec da dodju sebi i tako se bori za svoju drzavu! A sad cu nesto napisati sto nikad ovako nisko i jadno nisam i nije u skladu sa mojom vjerom ali moram.. YEBEM VAM SVE ZIVO I MRTVO U SAVEZ STO IMATE I DA BOG DA CRKLI OD NAJGORE BOLESTI ! AMIN Da Bog da vam Vico yebavao komplet familije svima koji mu sutite! Toliko !
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi